Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Elprischock: 250 miljarder kronor i övervinst – Kan det jämföras med kaffepriset?

I diskussionen mellan Bengt Ekenstierna, Therése Hindman Persson och Ulf Dahlsten belyses utmaningarna inom energimarknaden och prisökningarna på el. Ekenstierna ifrågasätter varför den nuvarande modellen genererat över 250 miljarder i övervinst till elproducenter, svenska kraftnät och finansdepartementet, och efterfrågar ansvar från expertmyndigheterna.

Therése Hindman Persson förklarar att prisökningarna var en följd av externa händelser, inklusive ökad gasefterfrågan och kriget i Ukraina. Hon betonar att aktörer reagerade på dessa signaler genom att effektivisera och öka flexibiliteten.

Ulf Dahlsten undrar om Sverige kunde ha skyddat konsumenterna bättre, och Therése Hindman Persson nämner att Sverige inte drabbades lika hårt som vissa andra länder, men att sammanlänkningen med omkringliggande länder ledde till spridningseffekter.

Diskussionen berör även åtgärder för att minska sårbarheten, förbättringar inom marknadens funktion, hantering av oschyssta elhandlare och innovationsfrämjande åtgärder. Energimarknadsinspektionen deltog i hearingen och framhöll att de höga elpriserna inte är konstigare än att kaffet är dyrare ibland.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen