Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hålla mer än en tanke i huvudet?

Lyssna gärna på Daniel Helldén, Miljöpartiet om hur han resonerar i frågan runt miljözonen för Hornsgatan.

Nedan finner ni en debattartikel som vår näringspolitiska talesperson Erik Sjölander har satt samman för att kunna bättre förstå en småföretagarvardag i relation till just en miljözon.

Hålla mer än en tanke i huvudet?

Det är helt säkert i vällovligt syfte och omsorg om söders medborgare som Hornsgatan utsetts till miljözon 2 av Stockholms fullmäktige. Dock verkar inte alla helt övertygad om beslutets förträfflighet. Tre borgarråd reserverade sig mot beslutet med motivering Att införa miljözon II på Hornsgatan saknar mätbara hälsoeffekter. Orsaken är att endast cirka 10 procent av trafiken (hälften av trafikarbetet för euroklass 0-4) kommer att sluta köra på Hornsgatan och istället främst köra på intilliggande gator.

Att försöka minska koncentrationen kväveoxider på själva Hornsgatan kan anses grundas på miljömotiv. Miljöfrågor är betydligt bredare än att fokusera på bara dessa luftföreningar. Den cirkulära ekonomin är sannolikt betydligt viktigare för vår framtid (second hand blev väl årets julklapp i fjol?). För vår medlem tapetseraren, som hämtar och levererar möbler vid några tillfällen per år, blir kostnaden för en ny bil inte en rimlig investering. Att han skött om sin bil så ingen ny behöver produceras, att han renoverar möbler för att dessa ska kunna användas längre borde väl hellre belönas? Att köra några gånger per år på Hornsgatan kommer väl näppeligen att påverka miljökvalitetsnormerna?

Borgarrådet Daniel Helldén, som tagit fram förslaget till miljözon 2 för Hornsgatan, anger att Utvärderingen bör bland annat innehålla vilka som påverkas, men verkar glömma alla de småföretag som behöver transportera varor och verktyg till Hornsgatan. Det blir oproportionerligt att den lille företagaren ska tvingas tubba på sin övertygelse om den cirkulära ekonomins framtid för att köpa ny bil för miljöpartistisk plakatpolitik. Daniel Helldén anger ju att det ”bara” är att köpa en ny bil om man ska köra på Hornsgatan, men han kommer inte upp med något spännande finansierings­alternativ. Även Stockholm och söders invånare behöver hantverkare, tapetserare och andra småföretagare, men då får deras verklighet inte försvåras i onödan.

Erik Sjölander

Näringspolitiskt ansvarig

Småföretagarnas Riksförbund

Bli medlem och stötta vårt arbete

Enkelt, tryggt och prisvärt!

Ett medlemskap som lönar sig, flera gånger om

Bi

 

Så funkar det!

Alternativ 1: Fyll i formuläret, sätt in 1725 kronor på vårt bankgironummer 255-0481 och ange ditt organisationsnummer i meddelandefältet.

Alternativ 2: Fyll i formuläret för att betala på faktura.

Kostnad för medlemskap:
Medlemsavgiften består av en avdragsgill serviceavgift på 1300:-
+ moms 325:- + medlemsavgift 100:- = Totalt 1725:-/år

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen