Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Höj företagets kreditbetyg – Expertens 4 enkla tips

Kreditbetyget är en bedömning av ett externt institut om hur sannolikt det är att ditt företag kommer att hamna på obestånd eller inte. Det är viktigt för företag att ha ett bra kreditbetyg eftersom det förenklar både affärer och tillgången till bra villkor vid finansiering. I denna artikel ger Kreas Head of Operations, Kim Sundgren, 4 enkla tips på hur du kan förbättra ditt företags kreditbetyg.

I Sverige används tre huvudsakliga kreditbetyg: UC Riskklass med en skala från 1-5, Dun & Bradstreet’s AAA rating med en femgradig skala från AAA ner till C. Samt Creditsafe Rating som har en femgradig skala mellan 1-100. Ett bra kreditbetyg ligger vanligtvis mellan 3-5 för UC Riskklass, A och högre för Dun & Bradstreet och 40-59 och högre för Creditsafe Rating.

Påverkar kreditbetyget räntan?

Företag med bättre kreditbetyg får generellt sett lägre räntor på företagslån. En analys från Krea visar att företag med det bästa kreditbetyget, enligt UC, kan få upp till 85% lägre ränta jämfört med de med svagare kreditbetyg.

Kims 4 enkla tips för att höja företagets kreditbetyg

Se över betalningsrutiner: Undvik betalningsanmärkningar genom att granska och förbättra betalningsrutinerna. Automatisera processer för att säkerställa betalningar i tid.

Skaffa en likviditetsbuffert: För att undvika dålig likviditet, överväg att skapa en likviditetsbuffert. Detta kan du göra bland annat genom finansieringsprodukter som leasing eller checkkredit.

Undvik för stora skulder: För att bibehålla en god soliditet, undvik att ta upp för stora skulder. Överväg alternativ som factoring för att finansiera verksamheten utan att belasta balansräkningen.

Se över företrädarens historik och styrelsearbete: Ha en styrelse med lång erfarenhet av framgångsrik företagsdrift och välj en pålitlig revisor för att säkerställa noggrann granskning av bokslutet.

→ Läs hela artikeln med Kim här

Om du har frågor gällande finansiering, kontakta gärna Kreas kundtjänst som erbjuder oberoende och kostnadsfri rådgivning här.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen