Kommunerna sparkar på den som redan ligger efter att den nya tobakslagen trätt i kraft!

 

 

Ida Collin tvingas betala över 9.000 kr i ny tillståndsavgift

Den nya lagen om tobak och liknande produkter började gälla den 1 juli i år. En viktig förändring var att tillståndsplikt för tobaksförsäljning infördes. Den innebär att den som ska sälja tobaksprodukter måste ansöka hos kommunen om ett tillstånd för detta. Detta gäller handlare som i dag säljer tobak och partihandlare som säljer tobaksvaror till detaljhandeln.

Den tidigare lagstiftningen krävde att handlare anmälde tobaksförsäljning. Den nya lagen kräver istället att handlare ansöker om tillstånd.

Den nya tillståndsavgiften för tobak varierar från kommun till kommun beroende på hur många timmars handläggningstid man bedömer att ett ärende tar. Men kommuner vi pratat med bedömer att handläggningstiden ska ta från sju timmar till över 10 timmar vilket innebär en avgift på tillståndsansökan från 6600 kronor till 10900 kronor.

Det är samma prövning för tillståndet som vid prövningen om utskänkningstillstånd, dvs en kontroll av näringsidkaren bland annat gentemot skattemyndigheter och polisen.

 

Vi sammanfattar småföretagarnyheter en gång i veckan och skickar en e-postsummering till dig.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top