Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Krånglig skatt på engångsartiklar

En statlig utredning (SOU 2020:48) har sysselsatt minst 14 personer samt använt 421 sidor för att ta fram och beskriva hur engångsartiklar ska beskattas. Att en skatt på engångsartiklar ska införas under mandatperioden finns med i januariavtalet mellan S, MP, C och L. De förslag som lämnats är bland annat följande:

  • Det införs en skatt på engångsartiklar med 5 kronor per mugg och med 7 kronor per livsmedelsbehållare.

För att riktigt krångla till det så föreslås även följande:

  • Avdrag får göras för muggar och livsmedelsbehållare med ett lågt plastinnehåll. Vid högst 1 procents plastinnehåll får avdrag göras med 4 kronor av den skatt som annars ska betalas för en mugg och med 5 kronor av den skatt som annars ska betalas för en livsmedelsbehållare. Vid högst 10 procents plastinnehåll får avdrag göras med 2 kronor av den skatt som annars ska betalas för en mugg och 3 kronor av den skatt som annars ska betalas för en livsmedelsbehållare. Krav på registrering som godkänd lagerhållare införs.

Hela paketet var tänkt för införande under hösten 2021 men regeringen har meddelat att man skjuter på införandet av skatten med hänvisning till att det inte är lämpligt att gå fram med en ny skatt mitt under pandemin. Från Småföretagarnas Riksförbund kommer vi bevaka denna fråga och argumentera emot förslagen. En lång rad invändningar kan resas och minst av allt behövs ännu mera regelkrångel.

Frågor besvaras av Sten Lindgren, +46 70 495 3723 eller sten.lindgren@smaforetagarna.se

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen