Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Kvinnors företagande måste öka

Idag firas internationella kvinnodagen och då anser Småföretagarnas Riksförbund att det är extra viktigt att lyfta kvinnors företagande som ett verktyg för ökad jämställdhet. Studier visar att Sverige har bland de lägsta nivåerna av kvinnors företagande i hela Europa.

Det går inte riktigt ihop med att Sverige är ett av de mest jämställda länderna i världen. Ett viktigt spår som Småföretagarnas Riksförbund är inne på är att det är bland annat trygghetssystemet som står i vägen för kvinnors företagande. Diskussionen om socialförsäkring har flera gånger varit på agendan i politiken men stoppats varje gång på grund av det kanske kan bli väldigt dyrt. 

Vi vill se fler kvinnliga förebilder och att företagande och entreprenörskap blir en naturlig del av vardagen. Alla växer inte upp i familjer med företagare utan inspirationen behöver komma från exempelvis skolan eller föreningar i närområdet. Nedan lyfter vi, på Småföretagarnas Riksförbund, upp våra egna styrelsemedlemmar som bär fanan av kvinnors företagande högt och ger dessa inspirerande kvinnor en extra stor eloge för deras arbete för bättre småföretagare villkor. 

Kvinnors företagande måste öka

Berit Johansson (Köping)
Styrelseledamot
berit.johansson@smaforetagarna.se
>> Presentation

Kvinnors företagande måste öka

Caroline Szyber (Stockholm)
Vice ordförande
caroline.szyber@smaforetagarna.se
>> Presentation

Kvinnors företagande måste öka

Ingrid Ohlsson (Helsingborg)
Styrelseledamot
ingrid.ohlsson@smaforetagarna.se
>> Presentation

 

Vi fortsätter kampen för att fler kvinnor ska starta och driva företag och att fler unga får möjligheten att lära sig mer om entreprenörskap! Detta är en kamp som behöver bedrivas året men särskilt uppmärksammas en dag som denna.

Länkar om Småföretagarnas Riksförbund och kvinnors företagande

I höstas deltog vår näringspolitiska talesperson Mattias Andersson i ett riksdagsseminarium på detta viktiga ämne. Vill du höra fler tankar i ämnet vänligen se filmen i bevakningen nedan.

Kvinnors företagande måste öka

Om kvinnors företagande direkt från riksdagen

Igår, onsdag 8 december, deltog Småföretagarnas Riksförbund i seminarium och panelsamtal i Riksdagen om kvinnors företagande. Efter seminariet fick Mats tid för en intervju med Helena Lindahl, riksdagsledamot och näringspolitisk talesperson för Centerpartiet och Mattias Andersson, näringspolitisk expert Småföretagarnas Riksförbund.  Studier visar att Sverige har bland de lägsta nivåerna av kvinnors företagande i hela Europa. Det går inte

Läs mer »

I rapporten hållbart företagande ägnas ett speciellt avsnitt kring kvinnors företagande. Ta del av rapporten via denna länk.

Kvinnors företagande måste öka

Hållbart Företagande 2022

Ska Sverige lyckas nå målsättningarna i Agenda 2030 måste det offentliga samverka med näringslivet för att kunna ställa om och producera de varor och tjänster som krävs för att nå de globala målen. I Småföretagarnas Riksförbunds nya rapport Hållbart företagande tar vi ett nytt grepp och studerar företagandet i Sverige utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Där kan vi konstatera att det svenska näringslivet i nuläget inte är rustat att utgöra det viktiga verktyg som Sverige behöver för att vara globalt konkurrenskraftiga. Sverige behöver fler företagsamma och säkerställa att det blir tryggt, enkelt och lönsamt att starta och driva företag.

Läs mer »

Samt läs gärna denna artikel skriven av Nima Sanandaji och Mattias Andersson.


Kvinnors företagande måste öka

Sverige behöver lyft för kvinnors företagande

En ny studie gjord av Småföretagarnas Riksförbund visar att det endast är 20 procent av företagen i Sverige som har anställda som drivs av kvinnor. Det är inte bara en låg siffra, utan också den allra lägsta nivån bland samtliga EU-länder. Denna låga siffra är anmärkningsvärd då Sverige är ett land som länge har varit ett jämställt föredöme i världen. Här finns bland de mest jämställda värderingarna i världen, och fördelningen av hemarbete blir också alltmer jämställd mellan kvinnor och män. Men när det kommer till kvinnors företagande är Sverige tvärtom ett land som hamnat efter.

Läs mer »

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen