Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Kan notan för lagförslaget DMA hamna hos småföretagarna?

DMA vill begränsa teknikjättarnas makt

I december 2020 lämnade EU-kommissionen in lagförslaget Digital Markets Act (DMA) för att försöka begränsa teknikjättarnas makt. Förslaget kommer ursprungligen ur att man vill begränsa stora internetplattformar från att få för mycket inflytande och få bort orättvis favorisering. Om lagen godkänns väntas den träda i kraft under 2023 och att bryta mot den skulle innebära böter på 10 procent av företagets årliga omsättning. Huruvida lagen bör godkännas eller inte råder det delade meningar om. Spotify lobbar för att Sverige ska rösta ja medan bland annat Apple, Google och Facebook är starkt emot förslaget. Något som man inte tagit med i beaktning gällande förslaget är hur småföretag och företag skulle drabbas om det träder i kraft, menar 3C.

Kan göra marknadsföring både dyrare och mindre effektiv

Småföretagarorganisationen Connected Commerce Council (3C) har gått ut med ett pressmeddelande där de påtalar den negativa effekt som en lagstiftning kan ge för många småföretag. Brandon Mitchener som är europeisk talesperson för 3C menar att det varit många små och medelstora företag som redan hade små marginaler och på grund av pandemin såg dem krympa ytterligare. Om lagen träder i kraft så kommer den digitala marknadsföringen och annonserna som är viktiga verktyg för småföretag att bli både dyrare och mindre effektiva.

”Har inte råd att återigen vara de som får bära kostnaderna för Bryssels krig med big tech”

3C skriver att de stöttar EU-kommissionens målsättning om att säkerställa en rättvis konkurrens men att det måste ske på ”rätt” sätt då det finns en risk för stora negativa konsekvenser för de mindre bolagen. Brandon Mitchener avslutar med meningen: Efter en pandemi vars ekonomiska effekter fortfarande är kännbara har de helt enkelt inte råd att återigen vara de som får bära de kostnader för Bryssels krig med ”big tech”.

Källa: Resumé

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen