Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Lovar runt och håller tunt

”Och hur tycker du det går för den nya regeringen Erik?” Det var ju också en fråga när man står och njuter av en öl i puben på Timrås hemmamatch.

Lovar runt och håller tunt

”Jodu, de fick ju ingen enkel match med Ukrainakrig, inflation, urbota korkat system för elprissättning och dödsskjutningar. Fast det borde de ju ha vetat redan under valrörelsen. Man kan väl inte riktigt säga att man är imponerad över deras handlingskraft.”

”Det är väl det minsta man kan säga”, säger Lasse. ”Precis som alla politiker, så lovade de oss guld och gröna skogar utan att verka förstå verkligheten. Att skylla på EU och alla andra när de verkar handlingsförlamade gör ju ingen människa glad. När man tar till regler om sekretess för att slippa betala tillbaka flaskhalsintäkterna tar väl priset? Och sen att man inte ens kommer med ett förslag till hur detta ska betalas tillbaka till företag gör ju att man blir mållös. Apropå mållös, hur tror du det går i matchen? Timrås alltså.”

”Äntligen kommer du upp med något som ser positivt ut! Fortsätter de bara åka skridskor, så blir det en fin kväll här på isladan.”

Det är naturligtvis inte enkelt att styra ett land, i synnerhet inte i orostider. Nu börjar tyvärr Sverige återigen bli likt perioden med storvulna kungars styre. Folket ska svälta och hovet växa. Enligt regeringen så har nationalfinanserna gått plus de senaste åren, och förväntas även fortsätta att ge överskott de kommande åren. Under förra året var statens överskott hela 151 miljarder kronor enligt regeringen, men 164 miljarder enligt Riksgälden. Det var en period då många småföretagare fortfarande slickade såren efter pandemins restriktioner.

Vad som förr kallades för kungens hov blir väl närmast Regeringskansliet i modern nomenklatur. I linje med upplyst styre ska naturligtvis inte hovet spara, vilket innebär att kostnader för Regerings¬kansliet har ökat till 9,6 miljarder 2023, vilket är en ökning med 50 procent sedan 2010. För att inte Riksdagen ska rösta emot denna kostnadsökning, så har även Riksdagens förvaltningsanslag ökat med 50 procent under samma period.

När rikets ledning badar i pengar dignar folket under ett av världens högsta skattetryck. Den förra regeringen visade, jämfört med våra grannländer, en sällsynt njugg inställning till att kompensera småföretag för de restriktioner som beslutades på grund av pandemin. Den nuvarande regeringen visar samma snålhet mot folket (som även småföretagare tillhör) när det gäller de höga elpriserna. De som tjänar mest på skyhöga elpriser är de stora elproducenterna, varav statliga Vattenfall tjänar mest, men staten blir också en stor vinnare genom moms på elkostnaderna. Ju högre pris på elen desto mer moms får staten in eftersom det är 25 procent moms på el i Sverige. Enligt Eurostat så var svenska hushållskostnader för elektricitet inklusive skatter 4 gånger så hög som för till exempel Holland under första halvåret 2022. För storkonsumenter av el hade däremot Finland och Sverige lägst priser inom EU. Småfolket skall hållas kort.

Skolor runt om i landet meddelar att deras luncher helt plötsligt har blivit mer uppskattade av barnen. Hunger verkar vara den viktigaste kryddan i sammanhanget. Eftersom även skolans mat blivit dyrare, så kanske man tvingas spara på undervisningen, vilket inte verkar så hoppingivande inför framtiden.

Statens finanser är goda så att makten kan bli rundare om magen, men folket blir tunnare, och det är inte bara småföretagarnas plånböcker.

”Något av doften stannar alltid kvar på den hand som ger blommor”
Erik Sjölander, Småföretagarnas Riksförbund

Denna artikel är sedan tidigare publicerad i Bra Affärer

Lovar runt och håller tunt

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen