Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Momsreglerna hindrar recirkulation och återbruk

Thomas Söderberg, ägare av re:Compute IT i Eskilstuna och medlem i Småföretagarnas Riksförbund ställde en fråga till förbundet. Skulle vi kunna engagera oss i en problematik av stor vikt inom återvinningsbranschen, full moms på begagnade och återvunna varor?

Bakgrunden är i korthet följande: Eskilstuna kommun har via ett av sina kommunala bolag byggt upp en affärsgalleria i direkt anslutning till en återvinningsstation. Besökarna kan antingen lämna ifrån sig det man har med sig till återvinning eller till återbruk. I det senare fallet står olika butiker i gallerian som mottagare och dessa gör en utvärdering av möjligheter till reparation/återbruk och försäljning.

Thomas kom in på detta spår när han som anställd på ett företag inom IT-branschen undersökte möjligheten att gå in i gallerian. Arbetsgivaren beslutade att avstå men Thomas startade eget och har sedan 2015 drivit en butik i gallerian som säljer begagnad hemelektronik.

Ett problem är att produkterna beläggs med 25 procent moms, vilket kan ses som att de beskattas en andra gång. Den som exempelvis köper in en begagnad produkt från en privatperson har ingen ingående moms att dra av vid vidareförsäljning. En lägre eller avskaffad moms skulle väsentligt kunna bidra till en ännu bättre fungerande cirkulär ekonomi baserad på kommersiella villkor.

Att sänka eller ta bort momsen kan tyckas vara den enkla och självklara lösningen men vid en närmare granskning visar det sig att detta är enklare sagt än gjort. Som så mycket annat styrs momsreglerna av EU och noll procent moms är inte tillåtet.

Det är uppenbart att kommersiell verksamhet inom den cirkulära ekonomin ökar, det kan handla om kläder, reservdelar, elektronik och mycket annat vilket ytterligare understryker vikten av att anpassa momsreglerna.

Vi undersöker nu denna fråga i samarbete med andra näringslivsorganisationer. Det ligger närmast till hands att titta på två aspekter:

• Gränsen för moms är en faktor, denna gräns höjdes 2022, och innebär att beskattningsbara personer vars omsättning beräknas vara högst 80 000 kr kan välja om man vill redovisa moms eller inte. Denna gräns är fortfarande låg jämfört med många andra länder som Finland där gränsen är cirka 160 000 kr.

• Företag som säljer begagnade och återvunna produkter kan använda sig av alternativa momsregler genom det så kallade vinstmarginalsystemet. I nuvarande utformning i Sverige är detta dock alltför krångligt och oförmånligt men det finns länder som moderniserat detta system, som Finland, varför det ter sig naturligt att titta närmare på detta system.

Utrymmet här medger inte en mera detaljerad beskrivning av problematiken, men vi arbetar med frågan inom Småföretagarnas Riksförbund. Vi tar gärna emot intresseanmälningar från medlemsföretag i syfte att bilda en grupp för erfarenhetsutbyte om intresset är tillräckligt stort.

Se vår film om besöket i Eskilstuna här: https://smaforetagarna.se/vi-traffar/dubbel-moms-pa-begagnat-och-atervunnet/.

Sten Lindgren, förbundssekreterare och styrelseledamot

Denna artikel är sedan tidigare publicerad i Bra Affärer

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen