Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Nya utmaningar

För att stötta landets småföretagare fokuserar vi just nu vårt arbete på den akuta frågan om el-priser som drabbar vissa grupper av småföretagare hårt. Det måste till ett snabbare och tydligare stöd för landets småföretag.

Mer långsiktigt lyfter vi frågan om kriminaliteten. I valdebatten rörde diskussionen nästan uteslutande gängkriminaliteten och hur den påverkar privatpersoner. I den rapport som vi släppte i mitten av januari konstaterar vi att otryggheten och brottsligheten kostar landets småföretagare 58 miljarder om året. Det är viktigt att de åtgärder för att adressera otryggheten i Sverige som regeringen arbetar med även omfattar det som krävs för att skydda denna grupp.

Det går inte att prata vintertid och 2023 utan att säga ordet elpriser. Förra året avslutades tufft trots milt väder, indikationerna i början av det nya året antyder att det kanske inte blir riktigt lika illa igen – men all denna osäkerhet hjälper inte de småföretagare som sitter med stora elräkningar, inte vet om eller när man får någon återbetalning av elöverförings-avgifterna och kanske utöver detta dras med uppskjutna skatter från pandemin. Sedan september 2022 har svenska kraftnät dragit in över 100 miljarder i överföringsavgifter, elbörs och producenter 60 miljarder på elhandeln och staten 40 miljarder på moms. Tyvärr är fakta idag att elpriset är högt främst för att elföretag och stat håvar in storsummor på en dysfunktionell marknad, och inte för att gaspriserna är höga på grund av Putins anfallskrig mot Ukraina.

Men det är möjligt att hitta en väg ut ur detta, det går att tillfälligt ta bort elskatten, att få fart på återbetalningar av överföringsavgifter, att införa EU:s regelverk som tillåter prisbegränsning och införa en företagsakut för de i grunden livskraftiga företag som dras med uppskjutna skatteskulder från pandemin och ej hanterat elpris-kaos. Sverige behöver ha kvar sina småföretagare!

Småföretagarnas Riksförbund arbetar stenhårt för att lyfta alla drabbades röst. Vi vill se till att de som beslutar inte bara ska ta den enkla vägen och ge ytterligare en handfull miljarder till några få storbolag som ändå går med storvinst utan att de istället skapar rimliga förutsättningar för småföretag och de företagsamma individer som står bakom dessa.

Det är med stolthet jag och alla andra aktiva i förbundet får representera er i detta arbete!

Hälsningar Peter Thörn Förbundsordförande Småföretagarnas Riksförbund

Denna artikel är sedan tidigare publicerad i Bra Affärer

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen