Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Nytt riksdagsbeslut: Företagare får en andra chans beträffande beslut om korttidsstöd

Småföretagarnas Riksförbund har i två filmer och ett pressmeddelande uppmärksammat de problem som en försenad inlämnad avstämning vid ansökan om korttidsstöd medfört för företagare. Därför kom det nu ett positivt besked från riksdagen.

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om ändrade regler för avstämning av stöd vid korttidsarbete. Arbetsgivare som blivit återbetalningsskyldiga för preliminärt stöd vid korttidsarbete för att deras anmälan om avstämning har kommit in för sent ska i vissa fall kunna lämna in en ny anmälan om avstämning. Vidare ska den ansvariga myndigheten Tillväxtverket meddela arbetsgivare om deras anmälningar om avstämningar för utbetalat preliminärt stöd inte kommit in i tid. Arbetsgivaren kan då lämna in en anmälan på nytt. Om det inte görs blir arbetsgivaren skyldig att betala tillbaka det preliminära stödet.

Dessa ändrade regler ska börja gälla från och med 1 januari 2022 och innebär att de företagare som varit lite senare med rapportering och avstämning nu kan göra en ny ansökan som förhoppningsvis leder till att utlovade stöd kan betalas ut.

Förvisso är det olyckligt att en rättelse inte sker med automatik och en ny ansökan måste göras, men det är positivt att riksdagen uppmärksammat detta problem och vidtar åtgärder till gagn för de företagare som drabbats av korttidsstödets systemfel.

Riksdagen riktade också ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen. Regeringen bör analysera i vilken utsträckning företag hamnat hos Kronofogden utan egen förskyllan genom att stöd med anledning av coronaviruset försenats eller uteblivit. Regeringen bör även, vid behov, ta initiativ för att hantera de problem som uppkommit för dessa företag på grund av detta.

För mer information vänligen kontakta:
Mattias Andersson
Näringspolitisk talesperson
Småföretagarnas Riksförbund

För att läsa näringsutskottets betänkande i sin helhet klicka HÄR.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen