Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Öppet brev till Leif Svensson

Hej Leif

Vi ville prova något nytt och blev medlem i SFR för några månader sedan. Har tidigare varit medlem i Företagarna men upplevde det som en organisation för handel och hantverk. Är f n medlem i Företagarförbundet men tycker att man även där börjar nischa in sig på specifika områden. Vi tycker att en organisation för småföretagare ska vända sig till alla, oavsett bransch, företagsform, fler eller färre än tio anställda eller andra kriterier. Får se om/hur ni lyckas, det finns mycket som behöver göras. Halvera arbetsgivaravgifterna för alla, inte utvalda grupper, slopa sjuklöneansvaret och sluta bestraffa folk som investerar i företag med idiotiska 3:12 regler!

Själva är vi åkeriföretagare i EU, inte Sverige, känns det som. Transportpolitiken utgår från EU och ska vara lika inom den gemensamma marknaden. Tyvärr är det inte så. Branschen är idag hårt trängd av åkerier från andra EU-länder som har helt andra kostnader än svenska, framförallt skatter och sociala kostnader.

Förra veckan gjordes en mätning av SÅ (Sveriges Åkeriföretag) angående andelen utländska fordon på svenska vägar och man drog säkert en lättnadens suck att det i alla fall inte ökat sedan senaste mätningen 2005. Är inte 40 % utländska fordon på svenska vägar illa nog? Och, stämmer siffran? Sedan har väl ökningen skett medan SÅ sovit sin Törnrosasömn och efter uppvaknandet bara kunnat konstatera fakta?

Likhet inför lagen råder inte heller. En utländsk åkare/förare kan bryta mot vilken regel som helst utan att det behöver kosta något medan den stora förbrytelsen att köra fem minuter för länge alternativt vila fem minuter för lite generellt kostar den svenske åkaren/föraren 3.000:- i böter.

Vilka kan/vill bli åkeriföretagare i Sverige med sådana villkor? Transporter kommer alltid att finnas, och öka, men medan gräset gror dör kon, d v s svenska åkerier, om inte regler och sanktioner blir lika för alla som ska konkurrera på samma marknad. Ska man ha ett regelverk av denna omfattning måste det också finnas motsvarande kontrollapparat och här är problemet gigantiskt. Du kan lika gärna vara med i ett lotteri och hoppas på vinst varje gång, så dåligt kontrolleras efterlevnaden av reglerna, trots att det är ett av de viktigaste kriterierna för sund konkurrens. Som det är idag är det den som följer reglerna som förlorar.

 

Transportfrågorna borde engagera fler än oss i branschen då i stort sett alla företag, stora som små, är beroende av transporter. Om de rödgröna vinner valet i höst kommer ytterligare kostnadsökningar för transporter i form av kilometerskatt som ska betalas av svenska transportkonsumenter. Hur påverkar det konkurrenskraften för ett exportberoende land i Europas utkant?

 

Britt Inger Jonsson

Jonssons Bulkfrakt AB

Hej igen,

Lyssnade på intervjun ang. karensdagarna, vad ska man säga?? Vi har drivit företag i 35 år och med undantag av 70-talet, då vi var direktörer och kapitalister (enligt murare Werner, Vpk), har vi lovats den ena förbättringen efter den andra utan att något som helst har hänt. När nu allt är tryggt, säkert och tillrättalagt för att vara anställd i Sverige, hur ska ett sån´t här beslut få folk att starta företag? Är man minsta begåvad tar man en anställning, sätter sina sparpengar på börsen och väntar med armarna i kors på värdestegringen. Men, vilka ska bli arbetsgivare?
I åkeribranschen är det, om möjligt, ännu värre. Det senaste är att åkeriföretagarnas arbetstid från och med idag är reglerad som om vi vore anställda.

“Egenföretagarnas arbetstid ska regleras och kontrolleras som om de vore anställda. Det är resultatet av omröstningen igår i Europaparlamentet.” Mer finns att läsa på www.akeri.se. Där finns också en intressant artikel om polisens agerande vid tips om olagligheter från utländska åkerier. Mycket vanligt förekommande.

Leif, ge mig en enda anledning till att vara småföretagare i allmänhet och åkeriföretagare i synnerhet. För att denna nya lag ska kunna kontrolleras måste ytterligare kontrollinstanser till och det skapar väl jobb? Nu får man smyga till garaget på kvällar och helger och hoppas att länsman inte ligger i buskarna för att kontrollera hur mycket du har jobbat under veckan. Idag är det lördag och jag sitter på kontoret, ve mig!

Nej, våra barn är alltför smarta för att ägna sig åt dylikt. “Och, vem vill ha det som ni?” var kommentaren från vår yngsta på fråga om övertagande. Helt rätt kommentar tycker jag men vem ska vi sälja till?

Fortsatt trevlig helg!

Britt Inger Jonsson
Jonssons Bulkfrakt AB

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen