Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Osund konkurrens – cykeltjuvarna och kommunen.

I detta poddavsnitt i samarbete med “Firman och jag” berättar småföretagaren Rahman från Uppsala om de svårigheter han stöter på som cykelreparatör. Han påpekar att Uppsala kommun verkar få cyklar gratis genom att bara plocka upp dem, medan han och andra småföretagare måste köpa begagnade cyklar till sina verkstäder för restauration i förhoppning om begagnad försäljning. Detta skapar en snedvriden konkurrenssituation där kommunen agerar som en oavsiktlig konkurrent. Hur agerar Uppsala kommun när det gäller reparationer av cyklar mot samma kundgrupp, dvs kommuns invånare? Se hela avsnittet nu även via vår YouTube kanal: genom att KLICKA HÄR

Cykeltjuvarna utgör en annan utmaning för småföretagare som Rahman. Cykelmarknaden i Uppsala dumpas av både kommunens verkstad och tjuvarna själva. Dessa tjuvar säljer stulna cyklar till mycket lägre priser, vilket gör det svårt för ärliga småföretagare inom cykelförsäljning att konkurrera. Rahman nämner att han säljer en cykel för 1500 kronor, medan tjuvarna säljer samma cykel för endast 500 kronor i Facebookgrupper och andra kanaler. Förståelsen till hans frustationen är självklar. Det verkar som dessa cykeltjuvar aldrig kunna fångas av Polisen för att kunna stävja deras illegala verksamhet och prisdumpningen. Rahmans historia visar på den omöjliga konkurrensen han står inför som småföretagare i Uppsala. Rahman har en akademisk bakgrund inom ekonomi från sitt hemland Bangladesh, men han öppnade sin egen cykelverkstad i Uppsala, för att han snabbt ville komma i arbete med de resurser han hade tillhands i ett nytt land. Nu måste han tävla mot tjuvarna som dumpar cyklar till oslagbara priser, utan han måste även kämpa mot sin egen kommun, som inte tycks vara på småföretagarnas sida.

Småföretagare som Rahman spelar en viktig roll i Uppsalas ekonomi och samhälle. Deras företagande skapar sysselsättning och bidrar till den lokala ekonomin och dess välfärd. Men hur går detta ihop när deras bidrag till välfärden genom sitt företagande konkurrerar mot den egna möjligheten att kunna bidra? Vad är kommunens kärnverksamhet och ska kommunen få lova att snedvrida konkurrensen mot småföretagare?

Bevaka gärna vårt arbete inom detta område via: https://smaforetagarna.se/kommun-konkurrensen/

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen