Regler för korttidsarbete diskriminerar småföretag och skapar osund konkurrens

Regler för korttidsarbete diskriminerar småföretag och skapar osund konkurrens

Corona pandemin är något som inget land, företag eller myndighet har kunnat förbereda sig för. Intensivsjukvården verkar göra fantastiska insatser för att ta hand om de som drabbas. Många åtgärder är beslutade för att hjälpa företag från olika aspekter. Möjligheten till korttidsarbete har blivit en räddningsplanka för många företag och arbetstillfällen. Dock finns två allvarliga brister i nuvarande regelverk som drastiskt minskar effekten de gör.

Svensk arbetsmarknad bygger på en strävan efter jämlikhet, sund konkurrens och schyssta villkor. Tyvärr gäller detta inte i regeringens stöd till landets företag i form av de nu beslutade reglerna för korttidsarbete.

Den första bristen är att ett företag med kollektivavtal kan i en förhandling med facket sätta valfritt antal medarbetare i korttidsarbete, och i varierande grad. Men saknas kollektivavtal, vilket det gör hos väldigt många småföretag, så är kravet att företaget MÅSTE sätta minst 70% av personalen i korttidsarbete och samtliga MÅSTE vara på samma nivå av arbetstidsnedsättning.

Vi sammanfattar småföretagarnyheter en gång i veckan och skickar en e-postsummering till dig.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen