Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Skatteverket slutar att skicka ut momsdeklarationer på papper automatiskt

Skatteverket kommer inte längre att skicka ut momsdeklarationer på papper automatiskt. Förändringen beror på att de flesta företag redovisar momsen i e-tjänsten ”Lämna momsdeklaration”, vilket gör att merparten av de utskickade pappersdeklarationerna aldrig kommer till användning.

Den som ska lämna momsdeklarationer efter den 26 april 2024 kommer inte att få några blanketter i brevlådan automatiskt. Det betyder till exempel att den som ska lämna sin momsdeklaration senast den 13 maj 2024 inte får en pappersdeklaration per automatik.

Deklarera i e-tjänsten
Skatteverket lyfter fram att det enklaste, säkraste och snabbaste sättet att redovisa momsen på är i e-tjänsten ”Lämna momsdeklaration”, som finns på Mina sidor på www.skatteverket.se/minasidor. På Mina sidor finns också e-tjänsten ”Ombud och behörigheter” där det går att anmäla ett ombud som ska kunna lämna företagets momsdeklarationer.

Fördelar med att deklarera digitalt
Att majoriteten av företagen väljer att deklarera momsen digitalt är ingen överraskning, enligt Skatteverket. Det finns nämligen en hel del fördelar med att använda e-tjänsten, bland annat: 

  • Hjälpfunktioner. E-tjänsten innehåller flera hjälpfunktioner för att det ska vara så lätt som möjligt att fylla i momsdeklarationen.
  • Kvittens. Så fort momsdeklarationen har lämnats visas en kvittens på skärmen. Den bekräftar att Skatteverket har tagit emot uppgifterna.
  • Beloppet syns på skattekontot snabbare. Företag som lämnar en momsdeklaration, med moms att få tillbaka för redovisningsperioden, får beloppet tillgodoräknat snabbare på skattekontot.

Även om Skatteverket slutar med de automatiska utskicken av fysiska momsdeklarationer finns möjligheten att deklarera momsen på papper kvar. Den som vill göra det kan beställa en pappersdeklaration inför varje redovisningsperiod i beställningstjänsten ”Beställ blanketter” på www.skatteverket.se.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen