Efter vad som känns som en väldigt lång vinter är nu äntligen våren här! Svensk ekonomi är i en lågkonjunktur med dålig tillväxt, stigande räntor, alldeles för hög inflation, halverad orderingång i bilhandeln och med konkurser som ligger konstant 20-30 procent över förra årets nivåer. Samtidigt visar många börsbolag oväntat bra resultat, arbetslösheten ökar inte drastiskt och många reser mer igen trots den svaga kronkursen. Det är en motsägelsefull tid.
Regeringen har valt en minst sagt återhållsam väg detta första kvartal av det nya året. Det är sunt så till vida att ett lands politiska styrning inte kan funka som knattefotboll där alla springer efter bollen oavsett var den är på plan. Samtidigt så blir det ingen match om alla står stilla på sina utpekade positioner. Vi vill påstå att Sverige står just nu står inför ett vägval och när väl åtgärderna kommer så blir det tydligt vilket Sverige man vill forma.
Vill man att Sverige ska vara ett land som enbart formas av de stora aktörernas dominans och vinstintresse och möjlighet att kapitalisera på svenska tillgångar på en internationell marknad där vinstmiljarder samlas på hög i några få påsar, ofta utanför landets gränser? Eller vill man ha ett Sverige som formas av en stabil bredd av stort och smått, där lokalt och småskaligt är lika uppskattat som stort och internationellt? Frågan kan konkretiseras på ett ganska enkelt sätt med ett exempel om vilket som man tror är bäst för en majoritet av svenska folket: att en börsmiljardär drar in 3 miljarder till på sitt konto eller att de cirka 20 000 småföretagen inom restaurang och café når 150 000 var mer i vinst nästa år, eller varför inte att de 70 000 enmansbolagen inom byggindustrin vart och ett höjer sitt resultat med 43 000 kronor vilket motsvarar en extra månadslön?
Jag vet vilket jag tror är bäst för Sverige på sikt i alla fall. Det vi förväntar oss kommande år är beslut att småföretagen slipper betala den allmänna löneavgiften på 11,62 procent som är ren extraskatt på lokalt arbete, att elskatten för småföretag som är 39,2 öre/kWh sänks till 0,6 öre/kWh precis som storföretagen betalar, att reglerna för lärlingsplatser förbättras med inspiration från våra grannländer och att regelbördan för småföretag adresseras på riktigt så det inte krävs en hel juristavdelning för att driva ett enmansbolag.
Hälsningar
Peter Thörn, Förbundsordförande Småföretagarnas Riksförbund
Denna artikel är sedan tidigare publicerad i Bra Affärer