Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ständigt dessa elpriser!

Inom Småföretagarnas Riksförbund möts vi förståeligt nog av en växande frustration och ilska över att inget händer med elpriserna, en del vill starta ett eluppror. Vi har argumenterat i olika sammanhang i debattartiklar och i andra kontakter med media om vad som är fel. I korta drag är vårt budskap:

Inga småföretag har buffertar för att hantera dagens extrema elpriser, allra minst i kombination med en nyligen genomliden pandemi, ett ökande kostnadstryck på både rå-och insatsvaror och arbetskraft. Vi befinner oss dessutom i början på en lågkonjunktur med minskad efterfrågan som nu börjar märkas i många branscher. Ett fungerande näringsliv förutsätter en fungerande elmarknad vilket Sverige idag inte har med följande resultat:

Ständigt dessa elpriser!

Regeringen gör tyvärr inget för att stötta näringslivet trots att möjligheterna finns, tvärtom gör man fel gång på gång:

  • De för Sverige unika ”flaskhalsintäkterna” som borde vara ett rent återbetalningsärende har regeringen gjort till ett statsstödsärende inskickat till EU-byråkratin, resultat: flera månaders försening och osäkert resultat och hanteras av en myndighet som inte har förutsättningarna att lösa uppgiften.
  • En redan beslutad EU-förordning giltig från 1 december 2022 fram till och med den 30 juni 2023 innebär att staterna kan plocka av elproducenterna deras övervinster (90 % av belopp över cirka 2 kronor per kilowattimme) med syfte att ge åter till kunderna, men den svenska regeringen förslag som är ute på remiss vill bara plocka in skatten men anger ingen plan för att använda dem till stöd.
  • Istället för sänka så höjer man dessutom energiskatten och missar chansen att justera slutkundens pris och hålla ner inflationen genom att justera momssatsen på el.

Ekonomin är hotad i många småföretag, opinionsbildning tar för lång tid, vi måste få direktkontakt med de ansvariga politiker som uppenbarligen ännu inte insett lägets allvar.  Kontakta gärna Din lokala politiker, blir trycket stort nog på kommunnivå når det även Regeringen!

En av de vanligaste frågorna vi får från media är att föreslå småföretag som kan intervjuas om sina problem med elen. Skicka gärna in kort info om Din situation till sten.lindgren@smaforetagarna.se så bygger vi upp en anonymiserad informationsbank med exempel.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen