Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Svårare att få tillgång till extern finansiering för företag

Kreas nya finansieringsrapport visar att företag har allt svårare att få tillgång till extern kredit. Beviljandegraden för finansieringsansökningar från kreditvärdiga bolag har de senaste två åren sjunkit från 89% i Q4 2021 till 70% i Q3 2023. Trots att beviljandegraden slutade falla i Q3 2023 är framtiden fortfarande osäker för svenska företagare.

Kreas finansieringsrapport för företag görs i syfte att ge en bild av kreditmarknaden för små- och medelstora företag. Insikterna i rapporten, som baseras på data från ansökningar på Kreas plattform mellan 2019-2023, visar bland annat beviljandegraden (andelen kreditansökningar som får minimum ett erbjudande) samt ränteutvecklingen.

När det kommer till beviljandegraden ligger den idag på en betydligt låg nivå. I klass med hur det såg ut under Covid-19. I Q3 2023 låg den på 70% vilket bara är 1-procentenhet över den lägsta siffran under pandemin.

Svårare att få tillgång till extern finansiering för företag

Vi ser i denna statistik att regeringen har tydligt underlag för att fatta beslut som minskar kostnadsbördan för småföretagen. En sänkt arbetsgivaravgift och borttaget sjuklöneansvar för alla småföretag är två konkreta ändringar som skulle leda till högre kreditvärdighet vilket betyder färre konkurser, mer framtidsinvesteringar och fler arbetstillfällen de kommande åren, säger Peter Thörn, Ordförande på Småföretagarnas Riksförbund.

Konjunkturkänsliga branscher hårt drabbade
Den datan som ligger till grund för rapporten antyder att påverkan av Ukrainakriget och stigande inflation har resulterat i ökade kostnader för många företag. Bankernas minskade riskaptit och stigande räntor har skapat en tuffare situation för företag, särskilt de i konjunkturkänsliga sektorer. Exempelvis har e-handel, bygg, bilhandlare och handel varit mest pressade med lägre beviljandegrader i Q3 2023.

Ränteindexet på Kreas plattform för kreditvärdiga företag visar att räntan har trendat uppåt sedan Q4 2021. Branschspecifika data visar att även sektor tillverkning, IT och transport tenderar att ha lägre räntor jämfört med mer konjunkturkänsliga sektorer som bilhandel, hotell och e-handel. De senaste kvartalen har räntan svagt pekat nedåt, något som verkar mer talande för Kreas plattform och inte speglar marknaden överlag.

Slutsatsen från rapporten är att företag, särskilt de med lägre kreditvärdighet och de i konjunkturkänsliga sektorer, möter utmaningar för att få tillgång till extern kredit.

Du kan läsa hela rapporten här
Carsten Leth, CCO och Vice VD, Krea

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen