Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Sverige behöver lyft för kvinnors företagande

En ny studie visar att endast 21 procent av företagen med anställda i Sverige ägs av kvinnor, skriver debattörerna.

En ny studie gjord av Småföretagarnas Riksförbund visar att endast 21 procent av företagen med anställda i Sverige ägs av kvinnor. Det är den näst lägsta nivån bland EU:s medlemsländer. Enbart Malta har en lägre andel. Sverige, som rankas som ett av världens mest jämställa länder, misslyckas när det kommer till kvinnors företagande. Få svenskar vet att det är vanligare med att kvinnor lyckas som företagare i övriga Europa. I länder som Lettland, Portugal, Spanien och Polen utgör kvinnligt företagande med anställda 30 procent eller mer av företagen.

En bidragande orsak till Sveriges snedfördelning är vårt omfattande socialförsäkringssystem, som utformats så att det framför allt är anpassat för den som är anställd snarare än för företagarna. En annan orsak är Sveriges tidigare offentliga monopol i kvinnodominerade yrken som skola, vård och omsorg. Trots att det i dag finns möjlighet för företagande inom dessa branscher så finns fortfarande en bild av att det är fel att tjäna pengar i kvinnodominerade välfärdsjobb. 

Om vi inkluderar de som är enskilda företagare utan anställda, samt de som arbetar i familjeföretag, blir andelen kvinnor bland företagarna något högre. Gotland, Södermanland och Blekinge är län där företagandet är relativt jämställt. I dessa län är cirka fyra av tio företagare, inklusive medhjälpande familjemedlem, kvinnor. Lägst andel kvinnor bland företagarna hittar vi i Jönköpings och Norrbottens län. Ett mönster är att ju större andel av befolkningen i ett län som är aktiva företagare, desto högre andel av företagarna är kvinnor. Sambandet är tydligt, de delar av Sverige som lyckas få fart på företagsamheten över lag, är också är de som lyckas särskilt bra med kvinnors företagande. 

Kvinnor möts fortfarande av svårigheter att få finansiering för sin företagsidé då de oftast betraktas som ”hobby” eller för att de just är affärsidéer med mjuka värden såsom vård, omsorg, utbildning, coachning, med mera, som då inte anses ge tillräckligt med marginal eller vinst för att driva företag inom. Flertal banker ger ofta väldigt styvmoderlig behandling och fortfarande är det lättare att få lån om kvinnans man eller sambo är med vid bankbesöket eller om det helt enkelt är mannen som säger sig vara ägare eller delägare i företaget. Exemplen är alltför många.

Dagens situation, där jämställda Sverige har bland de lägsta nivåerna av kvinnors företagsamhet, är ohållbar. Småföretagarnas Riksförbund uppmanar till minskad byråkrati samt att socialförsäkringssystemet anpassas mer till de som är företagare. Lyckas Sverige med detta, tillsammans med förändrade attityder vad gäller vinster i välfärden, så är vi säkra på att vi ökar företagandet totalt och i synnerhet bland kvinnor. 

Caroline Szyber, vice ordförande Småföretagarnas Riksförbund,  Ellen Friberg, styrelseledamot Småföretagarnas Riksförbund och  Anne-Louise Kroon, styrelseledamot Småföretagarnas Riksförbund

Debatt skriven av Corren.se

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen