Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Tryggare kan ingen vara…

”Men hur är det fatt Lasse? Har du gått och blivit religiös?”

”Ja kanske. Eller så är jag lite ironisk?

”Man konstaterar att skummisar använder företagsform för att lura trygghetssystemet på pengar. Mycket pengar! Å vad gör man åt det? Försämrar villkoren för dem som behöver trygghet och försvårar för seriösa företagare!”

”Ja, det har du nog rätt i. Det är ju lika tokigt som att försvåra försäljning av rakblad för att någon knäppgök skurit en medmänniska. Regelverket skulle ju tvinga halva befolkningen att se ut som talibaner.”

”Bra verktyg kan användas till både nödvändiga och otrevliga saker, eller hur Erik?”

”Min dotter har startat sin pilatesfirma nu. Men hon har bara bott i Sverige 1 år och 9 månader och Skatteverket kräver 2 år prick för att hon ska få f-skatt. Eftersom inte skattmasen verkar ha några kontakter med sina kompisar i Tyskland, så är det min dotter som ska bevisa att hon inte har några skulder i Tyskland. Kan du bevisa för mig att du inte har några skulder i Tyskland Lasse?”

”Nix. Så man tar sig för pannan och fortsätter på psalmen. Gangstrarna kan säkert fortsätta känna sig trygga.”

Som liten och seriös fåmansföretagare måste man vara extra noga med att sköta sina göranden och låtanden. Man ifrågasätter inte Skatteverkets eller andra myndigheters krav på uppgifter eller avgifter. Lite kanske man grymtar, men mest för sig själv. Ifall man själv som ägare, eller företaget, får en betalningsanmärkning så blir det svårt med krediter, vilket krånglar till livet och försämrar kassaflödet. Extra känsligt är det för nystartade företag. Om man har skumma avsikter verkar det däremot kvitta.

En kompis som startade företag hade separerat från sin flickvän. Till hennes adress kom en broavgift från Transportstyrelsen på 9 kronor. Eftersom flickvännen kastade kuvertet steg avgiften med 300 kr. Ett kuvert som hon också kastade. Innan fordran kom till kompisen hade skulden passerat 2 000 kr. Han betalade direkt han fick reda på det, men under de första 2 årens företagande fick hans företag (som han har tillsammans med en annan kompis) inga krediter, inga telefonabonnemang med mera.

Vi har råkat ut för ett företag som heter Fostira. De skickar fakturor på web-hotell, trots att vi aldrig har använt den tjänsten. Eftersom de sålt fakturan vidare, så blir det inte ”bara” Fostira vi måste bestrida fordran hos, utan även den som köpt fakturan. VD för Fostira verkar ointresserad (eller okunnig?) av att reda upp missförståndet”. Den här typen av ofog och oseriöst företagande gagnar ingen.

Det är dags för regeringen att genomföra några smärre anpassningar för att underlätta vår verklighet. När man ändrar adress hos Skatteverket ska denna ändring spridas till alla myndigheter direkt, utan att man måste ändra hos varje enskild instans. En annan enkel åtgärd skulle vara om betalningsföreläggande stryks direkt när det betalats. Betalningsföreläggande under 10 procent av ett PBB (5 730 kr) ska inte medföra någon betalningsanmärkning för företagare. Ifall Skatteverket behöver uppgifter från andra Skatteverk inom EU, så ska myndigheterna sinsemellan kunna lösa detta. Det finns fler enkla åtgärder som skulle förenkla företagandet och göra det tryggare (kanske också göra det enklare att hålla koll på skummisarna?) Psalm 390 kunde justeras så att den även kan gälla oss företagare.

Erik Sjölander

Denna artikel är sedan tidigare publicerad i Bra Affärer

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen