Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Var tredje svensk vill starta eget

En undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma Spcs visar att var tredje svensk drömmer om att starta ett företag. Men klyftan mellan kvinnor och män har ökat i år – andelen kvinnor som vill starta företag har minskat från 30 till 25 procent, andelen män utgör 32 procent.

– I dessa tider är det viktigare än någonsin att regeringen och kommuner arbetar för att skapa rätt förutsättningar så att ännu fler kan följa sin passion och förverkliga sina företagsidéer. Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag, det innebär alltså en enorm potential för fler jobb,säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Undersökningen visar också en liten minskning av hur många som drömmer om eget företag. 2022 var det 31 procent, i år 29 procent.

En av de vanligaste orsakerna till att avstå från att starta eget som de tillfrågade pekade på, var oro för den egna ekonomin om företaget skulle gå dåligt, framför allt bland kvinnor. Nyföretagandet har också minskat i Sverige under 2023 – ett år av lågkonjunktur, höjda räntor och oro i stora delar av världen. I Sverige finns i dag omkring en miljon företag, varav de allra flesta är småföretag med upp till nio anställda.

visma.se

Denna artikel är sedan tidigare publicerad i Bra Affärer

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen