Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Vi behöver fler

”Hur är det med dig Lasse? Rosévin…”

Lasse tittar lite generat ner i korgen och svarar ”Du vet gumman gillar ju det. Och så är det ju försommar och även jag kan uppskatta ett glas. Förresten, du som tycks vara så beläst, har du sett rapporterna från Kunskapsverket? Det är kanske inte så konstigt att medlemsantalet minskar för riksdagspartierna när bara 2 procent av deras pengar kommer från medlemsavgifter? Över hälften kommer från offentliga medel!”

”Jaså. Det kan ju förklara varför så många partier i det senaste valet inte hade några namn på sina kommunala röstsedlar? Vilken sorts rosé gillar du? Jag kanske också passar på?”

Under 15 år, mellan 1991 och 2006, tappade riksdagspartierna 61 procent av sina medlemmar. Nuförtiden är riksdagspartiernas totala medlemsantal jämförbart med antalet företagare i landet, runt en kvarts miljon. Om man anger företagare som ett ”särintresse”, så borde samma sak väl också gälla för medlemmar i politiska partier? Är det då rimligt att ett ”särintresse” bestämmer över oss andra medborgare?

Om en liten ”elit” (drygt 2 procent av befolkningen) ansvarar för en allt större kaka av våra gemensamma pengar, så finns ju alltid en risk att vi övriga 98 procent kan känna oss övergivna eller missförstådda. För att behålla den demokratiska tilltron och få fler kompetenta människor att hantera våra gemensamma åtaganden, så finns uppenbara behov av att fler engagerar sig i politiken. Hur det ska gå till kan vara en svårare nöt att knäcka.

Sverige behöver också fler företagare, och inte färre som aktuell statistik visar. För att fler svenskar ska våga sig på företagande fordras definitivt enklare regelverk och positivare inställning från byråkratin. Vi har en Förvaltningslag med goda intentioner, men ingen som ser till att den följs. Det finns heller inget straff förknippat med att bryta mot den.

Sverige behöver både fler företagare och politiker, om landet ska kunna gå en positiv framtid till mötes.

Välsigna årets gröda
Och vattna du vårt land.
Giv oss nödtorftig föda,
Välsigna sjö och strand.
Av himlen drype fetma,
Bespisande vår jord,
Och flöde nådens sötma
Till oss av livets ord.
(Psalm nr 474 i 1937 års psalmbok)

Hälsningar Erik Sjölander

Denna artikel är sedan tidigare publicerad i Bra Affärer

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen