Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

“Vi vet inte om vi kommer att överleva eller inte”

I denna berättelse om en vardag där man kämpat sig igenom pandemin möter vi Lars Eriksson som driver företaget Picknick. Denna film är del 1 av 2 gällande de allvarliga följdeffekter som blivit när pandemistöden avslutats.

Lars Eriksson driver företaget Picknick som är beläget på Bromma flygplats. Innan pandemin slog omkull verksamheten omsatte de nästan 110 miljoner per år och hade tagit sig igenom flera utmaningar, däribland den så kallade flygskammen. När corona blev ett faktum ställdes allting på sin spets och företaget blev tvunget att säga upp stora delar av sin personal. Efter en dialog med Livs och facket började man titta på stödpaketen och fick underlag till att det var okej att ansöka om bland annat permitteringsstöd. Där påbörjades den uppförsbacke som bolaget nu befinner sig i när det egentligen skulle varit statens stöd som blev räddningen för deras verksamhet.

Picknick blev beviljade stöd från den 16 mars till 30 november och cirka 1,4 miljoner betalades ut. Efter sex månader var det dags för avstämning och då hade corona tagit sig in till den personal som fanns kvar. Föreståndaren som sköter bolagets tidsrapportering var svårt sjuk i corona och därför blev avstämningen 13 dagar sen. När nästa ansökan gjordes blev man nekad på grund av förseningen. Lars och företaget överklagade beslutet och sökte ännu ett stöd. När de inte fått något svar på fem månader tog de själva kontakt med Tillväxtverket och fick till svar att en handledare tittat på deras ansökan men på grund av att man överklagat tidigare avslag så beviljades inte heller denna utbetalning.

Utan något stöd från staten trots att man hanterat allting precis enligt regelverket, bortsett från 13 dagars försening på grund av den sjukdom som stöden ursprungligen kommer ifrån, tvingades ägarna att själva gå in med privata pengar för att täcka leverantörsfakturor. Man lånade också tillbaka 3 miljoner från skattekontot för att täcka bland annat löner. Idag består personalen av 39 personer istället för 65 och Lars säger själv att man kommer behöva säga upp minst 20 till om man inte får ett besked inom några veckor.

I samarbete med En Företagares Vardag.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen