Frågor om familjerätt
Ghassan Ghaziri från Småföretagarnas Riksförbund träffar Caroline Åhslund från Norbro för att prata och påminna medlemmarna om att använda Nordbro för familjerättslig rådgivning i större mån än de gör idag. Det är bättre att vara transparent förbered i familjejuridiska ärenden än att i efterhand försöka rekonstruera när en situation är infekterad.
- Vad är ett vanligt familjerättsligt uppdrag hos er på Nordbro?
Ett av de allra vanligaste uppdragen inom familjerätten som vi har är att hjälpa par som separerat att genomföra bodelning och att få ett bodelningsavtal på plats.
- Vad är egentligen ett bodelningsavtal?
Ett bodelningsavtal visar hur två personer som gått isär har valt att dela upp sina tillgångar. Oftast behåller en av parterna den gemensamma bostaden och köper då ut den andra till ett visst belopp, men förutom fastigheten eller bostadsrätten handlar det också om att dela upp allt från möbler och annat lösöre, till kontotillgångar och aktieinnehav.
- Måste man verkligen ha ett sådant här bodelningsavtal?
Gifta par måste faktiskt enligt lag göra en bodelning av sina tillgångar efter en skilsmässa. Sambor delar bara upp gemensam bostad och gemensamt bohag och måste inte göra en bodelning, men det gör de flesta ändå, eftersom man trots allt inte vill fortsätta att äga de här sakerna tillsammans.
En bodelning är ingenting som sker per automatik utan är något man måste ta tag i själv. Avtalet är viktigt eftersom det visar vad man har kommit överens om för uppdelning och hur man har kommit fram till denna uppdelning. Om man inte har ett bodelningsavtal har man inget bevis för överenskommelsen, och ens före detta make eller sambo kan dyka upp senare och ställa krav på mer pengar eller fler saker.
- Behöver man verkligen hjälp med att skriva ett sådant här bodelningsavtal?
Det kan man såklart, men som med alla avtal riskerar man att missa viktiga saker som jurister däremot jobbar hela dagarna med att tänka på. Genom att ta hjälp av en jurist får man ett korrekt och objektivt upprättat avtal som båda parter har förstått och därför har mycket svårt att backa från vid ett senare tillfälle. Det finns också en hel del att tänka på när man räknar ut rätt bodelningslikvid, d.v.s. det belopp som den ena parten ska betala till den andra. Så ring oss gärna!
Så är det verkligen. Ett generellt tips är att innan man över huvud, på egen hand ,tar sig ett juridisk ärende, ring in för ett rådgivningssamtal. Det finns mycket att hålla koll på, och det är alltid bättre att försöka göra rätt från början.
Se videoinspelningen från när vi fick chansen att träffa Caroline och ställa henne ovan frågor.
Ställ dina frågor till våra jurister
Så, ring hellre en gång för mycket än en gång för lite och titta gärna in på Juridik | Tjänster | Nordbro AB för att läsa mer om Nordbros juridikavdelning.
Maria Sigurdardottir
Jurist på Nordbro
Vill du komma i kontakt med Caroline Åhslund och hennes kollegor på Nordbro för att kunna få hjälp med dina juridiska frågor trycker du på ring knappen, eller så ringer du 042-342850, för att vi ska kunna koppla dig.
Kom ihåg att du som medlem har alltid årligen rätt till tre gånger 30 minuter kostnadsfri juridisk rådgivning.
Ta även del av de
fasta priser som
Nordbro erbjuder
våra medlemmar
för att skriva
anställningsavtal.
KLICKA IN DIG
Familjerätt för småföretagare
Hur gör du som småföretagare för att kunna särskilja på vem som äger vad och vilket ansvar som finns i företaget när det gäller familjen? Har du en framtidsfullmakt? Vad skulle hända om du skiljer eller separerar? Har din förre detta rätt till bolaget? I