Viktiga frågor och svar vid uppsägning av anställning

Frågor om arbetsrätt och anställningskontrakt


Arbetsrätten är det område som dominerar rådgivningen. Den svenska arbetsrätten är komplicerad och det kan bli kostsamt att göra fel. Ofta rör frågorna anställdas rättigheter och ersättningar så som semester, föräldraledighet, övertidsersättning och sjuklön. Men anställda har också skyldigheter och Nordbro guidar ofta företagare vid hanteringen av anställda som inte lever upp till sina anställningskontrakt.

  • Måste man förhandla med facket vid uppsägning av anställning?

Ja, det måste man faktiskt, om den anställde som ska sägas upp är medlem i facket. Då skall facket underrättas och eventuellt förhandlas med innan anställningen kan sägas upp. Så det är viktigt att försöka ta reda på om den anställde är medlem i ett fackförbund INNAN man påbörjar en uppsägning.

  • Men förhandla med facket, det behöver man väl bara göra om man har kollektivavtal?

Nej, men det är faktiskt en ganska vanlig missuppfattning bland arbetsgivare. Om man är bunden av kollektivavtal är man skyldig att förhandla med facket i en rad frågor. Men vid uppsägning är det ingen skillnad om man har kollektivavtal, det enda som har betydelse då är om den anställde är medlem eller ej. 

  • Men, det här gäller bara fasta anställningar väl?

Nej, skyldigheten att förhandla gäller faktiskt för alla typer av anställningar, även om själva förhandlingen man ska ha ibland kallas för överläggning i lagtexten. Men även vid avslut av tidsbegränsade anställningar, som t ex avbrytande av provanställning, ska facket informeras och har sedan rätt till en överläggning om saken. Även vid fråga om att visstidsanställning ska löpa ut och inte förlängas ytterligare, kan man under vissa förutsättningar vara skyldig att förhandla.

  • Det verkar finnas många regler att hålla koll på för arbetsgivare?

Så är det verkligen. Ett generellt tips är att innan man över huvud taget avslutar en anställning, ring in för ett rådgivningssamtal. Det finns mycket att hålla koll på, och det är alltid bättre att försöka göra rätt från början.

Se videoinspelningen från när vi fick chansen att träffa Maria och ställa henne ovan frågor.

Ställ dina frågor till våra jurister


Så, ring hellre en gång för mycket än en gång för lite och titta gärna in på Juridik | Tjänster | Nordbro AB för att läsa mer om Nordbros juridikavdelning.

60941c79ba2a87f6203a7f34_Maria_Sigurdardottir_komprimerad

Maria Sigurdardottir
Jurist på Nordbro

Vill du komma i kontakt med Maria Sigurdardottir och hennes kollegor på Nordbro för att kunna få hjälp med dina juridiska frågor  trycker du på ring knappen, eller så ringer du 042-342850, för att vi ska kunna koppla dig.

Kom ihåg att du som medlem har alltid årligen rätt till tre gånger 30 minuter kostnadsfri juridisk rådgivning.

NORDBRO

Ta även del av de
fasta priser som
Nordbro erbjuder
våra medlemmar
för att skriva
anställningsavtal.
 
KLICKA IN DIG

Viktiga frågor och svar vid uppsägning av anställning

Uteblivna anställningskontrakt bäddar för dyra missförstånd

Visste du att man som arbetsgivare är skyldig att skriftligen meddela den anställde vilka avtalade anställningsvillkor som gäller? Om detta inte görs innebär det ett brott mot LAS som medför skadeståndsskyldighet för arbetsgivaren. https://youtu.be/tCfW-V-Pkk0 Ett misstag som många arbetsgivare gör är att de glömmer bort att upprätta kontrakt för så kallade behovsanställningar eller timanställningar. Den

Läs mer »

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen