Ytterligare restriktioner hävs i Sverige

Restriktionerna i Sverige har planerats att avvecklas i fem steg och det är nu dags för det tredje. Idag, den 15 juli 2021, hävs fler restriktioner vilket gör att Sverige snart har gått tillbaka helt till hur man tidigare levt.

Vilka restriktioner hävs idag och vad är det som gäller?

Den 1 juli lättade flera restriktioner i Sverige och de flesta av dessa kvarstår. Den 15 juli 2021 upphävs kommuners möjlighet att förbjuda tillträde för allmänheten till vissa platser där trängsel kan uppstå, till exempel parker, stränder, parkeringsplatser med mera. Aktörer som organiserar långväga kollektivtrafik får också från och med idag ta emot passagerare med full kapacitet. För alla gäller fortfarande att man är försiktig och vaksam oavsett om restriktionerna ligger kvar eller ej. Res inte om du upplever symtom, stanna hemma om du känner dig minsta krasslig, testa dig för covid-19 om det behövs och fortsätt hålla avstånd.

Frågor och svar om restriktionerna i Sverige

Hur många får vistas i kollektivtrafiken?

Tidigare har man bara fått sälja max 50% av platserna på bussar och tåg. Idag tas platsbegränsningen bort helt.

Hur många personer får sitta tillsammans på en restaurang?

Regeln om högst åtta personer per sällskap och 1 meter mellan sällskapen ligger kvar. Detta gäller sällskap som sitter inomhus. På uteserveringar finns det ingen begränsning men avståndet måste även här vara 1 meter mellan sällskapen.

Hur många får vara i en affär samtidigt?

Gym, butiker och nöjesparker slipper från och med idag kravet på ett visst antal kvadratmeter per person.

Vad är publiktaket för evenemang och allmänna sammankomster?

Deltagarbegränsningar och publiktak planeras inte plockas bort helt förrän i steg 4. Just nu ligger publiktaken på offentliga tillställningar som fotbollsmatcher, konserter, bio och demonstrationer kvar på 50 personer stående inomhus, 300 personer sittande inomhus, 600 personer utomhus, 3000 personer sittande utomhus och 900 personer för motionslopp.

Får man lov att ha privata fester och tillställningar?

För begravning, vigsel och gudstjänser inomhus där deltagarna är sittande så är maxgränsen 300 personer. På privata fester där man hyrt en lokal, bröllopsfester och andra tillställningar med stående deltagare inomhus tillåts 50 personer.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen