Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hej, jag jobbar på Skatteverket och vill bemöta kritiken gällande personalliggare

Jag tänkte bara svara och förklara från “andra sidan”. Jobbar själv med personalliggarkontroller, och jag kan inte se att någon annan från vårt jobb svarat, så jag tar mig friheten om det är ok. Det behövs lite nyans i debatten, känner jag.

Att de verksamma ska skriva in sig i personalliggaren är inget nytt i sig. Den lagen har funnits sedan 2007. Det som är nytt är att ägaren med familj ska skriva in sig. Nyckelordet här är VERKSAM. Alltså innebär det att ett barn eller annan, som är på besök, naturligtvis inte ska skriva in sig. Det har talats om ett barn som sitter och gör sina läxor t ex. Dom ska självklart inte skriva in sig. Och jag har svårt att se att t ex en 9-åring skulle kunna vara särskilt verksam även om hen bär bort ett glas eller gör annat om Skatteverket skulle komma på besök just då. Vad jag vet, ska en 9-åring inte arbeta alls i Sverige. Detta är alltså en Ickefråga.

En av tankarna med lagen är att Skatteverket ska kunna räkna ut hur mycket arbete ägaren med familj lägger ner i verksamheten och hur mycket arbete som läggs ner av andra i jämförelse med hur mycket lön som redovisas. Att det utgår avgift, om man inte skriver in sig, är för att lagen ska efterlevas.

Kontrollanterna får gå in i kök utan skyddskläder. Vi omfattas inte av Livsmedelslagen och så länge vi inte hanterar maten finns det inget som hindar oss, enigt beslut från Livsmedelsverket. Vi gör det också ganska skyndsamt eftersom vi väldigt ofta är med om att folk springer eller försöker skriva in sig efter att vi gett oss tillkänna. Det kan kännas som om vi stormar in, vilket vi ibland gör på ställen där vi kan anta att det finns “löpare”.

Att driva en process mot Skatteverket kostar ingenting, om man inte väljer att ha ett ombud såklart, till skillnad mot andra processer där man kan åka på att betala rättegångskostnader PLUS kostnader för ombud om man förlorar. Det krävs inga särskilda formulär, utan ett vanligt brev räcker. Det är alltså väldigt enkelt och går ganska skyndsamt, beroende på hur mycket Förvaltningsrätten har att göra såklart.

Om vi kokar ner det, så handlar det om att man ska skriva in sig i en bok eller logga in i ett datasystem. Är detta verkligen en så jättestor fråga?

Har man t ex en sk ”nyckel” i sin personalliggare. Ex Kalle har nr 1, Pelle nr 2 och Karin nr 3. Då tar det Kalle kanske 3 sekunder att skriva in sig i boken. Allt man behöver skriva då är sitt nummer (1) och Tid In. Att skriva ut sig tar kanske 2 sekunder. Har man en personalliggare i kassan, vilket fler och fler har, så loggar man in i den. Den elektroniska personalliggaren kan då också vara kopplat till lönesystemet. Då lär ingen glömma att logga in heller, för alla är ju måna om att få lön, och då har man slagit två flugor i en smäll.

Om någon känner att Skatteverkets kontrollanter burit sig illa åt, kan jag bara beklaga. Alla ska behandlas med största respekt.

Fråga mig gärna om det är nåt ni undrar. Det är bättre än att gissa.

/Kristina

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen