Jeanette Bohman har haft besök utav sin första rökkontrollant ifrån kommunen!

Jeanette fick sitt första besök ifrån kommunen som blivit ålagda att kontrollera rökningen på restauranger m,m hör hennes berättelse utifrån besöket!

Jeanette Bohman har haft besök utav sin första rökkontrollant ifrån kommunen!

Jag upplyser den äldre damen från en mångmiljonstad i landet i väster, som sitter i rökrutan, 8 meter från närmaste bord och 14 meter från entrén. Fortfarande i vår trädgård där serveringstillstånd råder i sin helhet.

– Jag är tvingad att upplysa dig om att vid det här bordet får du endast röka, inte äta eller dricka något överhuvudtaget. Vinet får du bara dricka vid bordet där du äter, där får du inte röka.

– Du skojar?! utbrister hon. Jag stör väl ingen

Jeanette Bohman har haft besök utav sin första rökkontrollant ifrån kommunen!

– Nej, svarar jag. Men efter dagens kontroll från myndigheten så har de påpekat detta, ingen mat och dryck i rökrutan. Svensk tobakslagstiftning säger så. Om du inte skulle lyssna, så måste jag avvisa dig och I värsta fall så skulle jag enligt lagen vara tvingad att tillkalla polis, svarar jag.

Vi skrattar ihop åt eländet. Vad kan man annat göra.

Protokollet från myndigheten berättar såklart att gäster (det var 1) dricker i rökrutan. Myndigheten vill även att vi flyttar rökrutan längre bort än de 14 meter den nu befinner sig från entrén, det skulle innebära bakom alla buskar och träd, dvs 5 meter höga cypresser bla a. Vi gjorde denna rökruta i vår uteservering för flera år sedan eftersom vi också tycker att alla gäster kan få äta i rökfri miljö. Men nu tycker alltså myndigheten att vi som jobbar ska med jämna mellanrum springa och kolla bakom träden så att gästerna inte dricker något. Får de ta med sig ett glas vatten? Vi har verkligen inget att göra på högsäsong så då kan vi absolut springa runt i buskarna och kolla våra gäster. OBS! Ironi

Jeanette Bohman har haft besök utav sin första rökkontrollant ifrån kommunen!

…och det där med att tillkalla polis för att någon har en dricka med sig i rökrutan, det har ju verkligen polisen lust att rycka ut på en av sommarens varmaste kvällar. De kommer jubla när alla krögare ringer för att få vinsmuttande gäster avvisade från rökrutan.

Senare i veckan ett samtal med en annan utländsk gäst 

– No, you can’t smoke here, you have to go to the smoking area.
– Ok
– Ehhh, you have to leave your wine on the table here. You can not smoke and drink in the same spot
– Ok, I understand. (Vi skrattar lite ihop) 
– Is it possible to buy a bottle of this Swedish wineto bring home.
– Nonono, that is not allowed due to the Swedish law of alcohol. You have to buy the wine at the state owned Systembolaget. If it is listed there.
– Ok. Do we pay now or tomorrow? I mean we arein Sweden, right? …so better to ask about the rules….

Vilka var det som inte tänkte till när denna lag röstades igenom? Jag skulle verkligen vilja se den konsekvensanalysen. Finns det någon? Har Regelrådet verkligen släppt igenom detta? De som ska analysera konsekvensbeskrivningarna. Verkligheten ter sig väldigt långt ifrån våra beslutsfattare, men det är ju ingen nyhet.

Jag tänker hela tiden, varje dag på att göra rätt enligt de lagar vi ska följa. Vi gör verkligen så gott vi kan för att göra rätt, men det är inte gott nog. Aldrig gott nog för en myndighet. De senaste åren har fler lagar införts i vår bransch än vad vi mäktar med, protokoll och tillsyn haglar över oss, magontet finns där hela tiden för att vi aldrig gör rätt nog hur vi än gör. Vissa tillsyner är enligt mig absolut nödvändiga andra inte. Jag tänker då på kontrollen där inspektören verkligen går och trycker på varje lysknapp i alla hotellrum och i protokollet går att läsa att alla hotellrum har fönster och belysning. År 2018. Eller anmaning att täppa till den 1mm breda sprickan i golvet i köket i detta gamla (300 årigt) hus som hela tiden rör på sig. 1 milimeter, ja det kan säkert skada maten när vi går över sprickan. Eller? Detta betalar vi dyra pengar för varje år och kostnaderna och reglerna ökar ständigt.

Tillsynerna kan ibland kännas som att om vi inte hittar några fel, så hittar vi i alla fall på något. Dialogen vi hade under tillsynen känns som bortblåst då protokollet landar i brevlådan. Dialogen som ofta är ett spel för galleriet.

Jeanette Bohman

Ägare Skivarps Gästgivaregård och Swedish Wine Center

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen