Stefan Löfven! Måste jag vara frisk för att vara sjuk?

I Regeringsförklaringen den 21 januari säger Stefan Löfvén “Sjukförsäkringen ska ge ekonomisk trygghet vid sjukdom. Det ska vara lätt att återgå till arbetet efter tillfrisknandet. Rehabilitering och företagshälsovård är avgörande.”   Ministern Annika Strandhäll svarar på frågan, vad hade ni kunnat göra bättre förra mandatperioden? i en intervju i Expressen.

– En sak som berör mig mycket är att det finns folk som kommit i kläm i sjukförsäkringen. Människor som fallit mellan stolarna när det gäller att komma tillbaka till jobbet igen eller som hamnat utanför vårt sociala försäkringssystem. Det är jag inte nöjd med och det är något vi också börjat åtgärda, som vi kommer att ha ett starkt fokus på.

Detta måste även gälla de nästan 825 000 enmansföretagare som utgör 72,3 % av Sveriges företag.

 

 

Själv kommer jag nu vara sjukskriven 6 veckor och helt utanför systemet eftersom jag är Småföretagare!

Min läkare kom med beskedet som varje egenföretagare fasar över när han gav mig ett läkarintyg där det står att jag skall vara 100% sjukskriven 6 veckor!

– 6 veckor, säger jag. Det går inte, jag är ju Småföretagare kan du skriva om den till 50% sjukskrivning så får jag hitta en lösning på detta?

Att bli långtidssjukskriven är Småföretagarens största skräck. Först 2 veckor utan någon betalning alls ifrån Försäkringskassan eftersom det är jag själv som är min egen arbetsgivare sedan följer resterande tid med 80% utav lönen som är uttagen ifrån mitt bolag sista året.

Är jag dessutom egenföretagare utan anställda så blir problemen ännu större eftersom det inte finns någon som kan generera pengar till företaget vilket kan innebära förödande effekter inför framtiden.

Om jag dessutom har ett nystartat företag och inte hunnit att jobba upp en kontinuerlig lön så blir det inga pengar alls eftersom jag inte kunnat tillgodoräknat SGI ifrån den tiden när jag var anställd.

– Därför så är det extra viktigt att regeringen ser detta problem och det är glädjande att man förra året tillsatte en utredning runt detta på uppdrag utav Mikael Damberg (S) samt under ledning utav Jennie Nilsson (S).

 

 

Men även om förhoppningen är stor på förändring i framtiden så hjälper det inte mig eller alla dem som är i samma situation. När jag beskrivit detta på min facebook sida ”En företagares vardag” dröjde det inte länge innan jag fick in berättelser från andra företagare som upplevt svårigheter i samband med sjukskrivning.

”Fråga mig som varit sjukskriven för utmattningssyndrom i över ett år. Har jobbat som bara den för att få högsta SGI om jag skulle bli sjuk. Efter sex månaders sjukskrivning nekar mig Försäkringskassan sjukpenning på helt befängda grunder. Jag har överklagat och fått nej. Nu har jag ett nytt sjukfall och försäkringskassan fortsätter häxjakten. Det känns faktiskt så. Och det komiska är att jag i många år kämpat för en tryggare sjukförsäkring för egenföretagare med bl a flera möten med Annika Strandhäll. Och vad säger Stefan Löfven; ” Som socialförsäkringsminister kommer Annika Strandhäll kunna fokusera på arbetet med höjda pensioner, lägre sjuktal och en trygg sjukförsäkring, som är viktiga grundbultar i vår välfärdsmodell. Annika Strandhäll har också sagt att alla ska känna trygghet vid sjukdom.  Under hennes fyra år har det inte blivit bättre. Det är jag ett tydligt exempel på. Ska det ta ytterligare fyra år innan människor blir respekterade, sedda och trodda? Verkar som Försäkringskassan helt har kört över både socialförsäkringsministern och regeringen. När hälsan blir lite bättre kommer jag att redovisa hur handläggarna på Försäkringskassan med sin makt gjort mig mer eller mindre rättslös. Jag uppmanar alla som fått sin sjukpenning indragen att berätta om detta! Vi är många.”

Hur ska då systemen reformeras för att bli bättre anpassade till företagare? Ett givet svar är att förmåner som gäller för anställda också ska inkludera företagare, så att vi får en likhet inför lagen och minskar diskrimineringen av företagare. Företagare som är sjuka kan i många fall inte vara borta från jobbet under längre tid, eller alls, om de inte vill tappa värdefulla kunder och gå med förlust. De kan därmed ha ovanligt stort behov av försäkringslösningar som erbjuder snabba sjukvårdsinsatser och rehabilitering tillbaka till arbete. Därför har företagare ovanligt stora behov av individuellt anpassade försäkringslösningar.

Detta är något som regeringen verkligen måste ta fasta på, för inte ska det krävas att vara fullt frisk för att ha råd att vara sjuk som företagare.

 

Mats Eriksson Småföretagare

En Företagares Vardag i Sverige AB
Styrelseledamot
Småföretagarnas Riksförbund

 

 

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top