Erik Sjölander

erik_sjolander_Värnar om det småskaliga

Erik Sjölander, Småföretagarnas näringspolitiske talesperson, gillar inte byråkrati. Han föredrar det småskaliga med korta beslutsvägar. Det var ett viktigt skäl till att säga ja, till att vara med och bygga upp Småföretagarnas Riksförbund.

När Erik Sjölander blickar tillbaka på de nästan nio åren i förbundet säger han med stort eftertryck:
─ Det har hänt jättemycket! Från att ha varit okända och slagits med näbbar och klor för att synas, uppfattas vi nu som en seriös och trygg partner. Vi representerar över 30 000 medlemmar.

Och vi kan påverka. Men det är alldeles för få riksdagsledamöter som har erfarenhet av företagande. Därför måste vi fortsätta att informera och upplysa om vad det innebär att driva företag. Allt arbete i Småföretagarna baseras på ett uppdrag och inte anställning.

En stor styrka, enligt Erik Sjölander.
─ Nästan alla som arbetar i förbundet är småföretagare med allt vad det innebär, inte minst mycket arbete. Väljer de här personerna dessutom att tacka ja till uppdrag, som kommer att ta ytterligare tid i anspråk utöver ordinarie arbete, måste det innebära att de är starkt engagerade.

Brinnande intresse för fiskar
Erik Sjölander driver företaget Fisk & Vattenvård i Norrland AB. Han inventerar bl.a. fiskebestånden i våra svenska vattendrag, från norr till söder. Och han säger att fiskarna faktiskt mår ganska bra. Det var värre på 80-talet då många av våra sjöar var försurade. Intresset för fiskar kom tidigt i livet. När han var sex år fick han pengar för att ta spårvagnen till simskolan. Kanske var det nyfikenheten hos honom som gjorde att han aldrig klev på ”vagnen” utan promenerade i stället. På vägen till simskolan gick han förbi en zoo-affär och där såg han det som skulle utvecklas att bli, inte bara ett intresse, utan också det som han längre fram i livet skulle försörja sig på. I fönstret stod ett akvarium med fiskar. Han sparade alla spårvagnspengar och till slut hade han tillräckligt för att köpa ett eget akvarium. En ung entreprenör hade gjort sin första affär.

Erfaren och kunnig
Nyfikenheten och viljan att alltid lära sig nya saker har gett Erik både kunskap och erfarenhet inom olika områden. Efter gymnasiet jobbade han bland annat på Östrands massafabrik i Timrå, på SKF i Göteborg och senare som lärarvikarie i Malmö. Han funderade på att utbilda sig till lärare eller läkare. Sökte och blev antagen, men sa nej till båda.  ─ Jag insåg att det var nog bra att bryta lärartrenden i familjen. Och att varje dag bara träffa sjuka människor lät inte så positivt. I stället nappade Erik på tredjehandsvalet, en tvåårig fiskevårdsutbildning vid Göteborgs Universitet. Och man kan väl säga att han fastnade på kroken.

Sveriges första fiskerikonsulent
Han blev så småningom Sveriges förste länsstyrelseanställde fiskerikonsulent. Han har jobbat som tjänsteman på Länsstyrelsen i Härnösand, sa upp sig och fick arbete som plåtslagare och snöskottare. I början på 2000-talet var han chef för Tillväxtenheten i Vilhelmina och har även varit ordförande i Företagarna i Timrå under två olika perioder.

Som näringspolitisk talesperson har Erik Sjölander byggt upp ett stort nätverk bland politiker och bland andra beslutsfattare.
─ Det är viktigt att bygga långvariga relationer, vara konstruktiv och berätta hur verkligheten för företagande ser ut. Att fortsätta informera för att förbättra det sociala skyddsnätet, som är grundläggande för alla, och för att minska antalet regler som bara krånglar till vardagen och tar en massa onödig tid. Det måste bli enklare, tryggare och mer lönsamt att driva företag.

 

Text: Maria Boborg-Trané

 Namn: Erik Sjölander erik.sjolander@smaforetagarna.se
Bor: Fagervik, Timrå
Fritidsintresse: Företagande
Motto: Jag kan väl alltid lära mig något nytt
Sagt om Erik: Kunnig, alert, förtroendeingivande

 

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen