Lennart Erlandsson

Lennart Erlandsson - styrelseledamot

Lennart Erlandsson är debattören som sticker ut och vågar säga som det är.

Lennart  Erlandsson jobbar målmedvetet för att förbättra för de svenska småföretagen. Han har med sin internationella erfarenhet inom sälj- och marknadsföring, i kombination med sin analytiska förmåga och inte minst sin vassa penna, bidragit till förbundets snabba utveckling.
I början på 2010 fick Lennart Erlandsson ett telefonsamtal som förändrade vardagslivet i skånska Ängelholm. Lennart hade precis avslutat sitt uppdrag som ordförande i Sveriges Pensionärers Intresseorganisation (SPI) i Ängelholm, när hans gode vän Leif Svensson ringde och frågade om han ville vara med och starta en ny organisation för småföretagare. Lennart antog erbjudandet.
─ I dag, fyra år senare, har vi en väl fungerande organisation med drygt 20 000 medlemmar. Det är fullständigt otroligt och jättespännande!
Lennart Erlandsson hade mycket väl kunnat luta sig tillbaka och leva pensionärsliv. Men tittar man i backspegeln och ser hur hans tidigare yrkesliv har sett ut så förstår man, att inte göra någonting, det är ingenting för Lennart.

Internationell verksamhet
Lennart Erlandssons yrkesverksamma liv började i slutet på 50-talet när han som 18-åring fick anställning i företaget Perstorp i Skåne. Efter fyra trygga år fattade han ett beslut som kanske inte var helt genomtänkt.  ─ Jag var 22 år, äventyrslysten och ville tjäna lite extra pengar, säger Lennart och får något vemodigt i blicken när han berättar om tiden som FN-soldat i Kongo. Vi hann inte ens landa i Elizabethville förrän vi blev beskjutna. Delar av staden brann och jag hamnade mitt i ett krig.  Lennart hade turen på sin sida. Det hade däremot inte alla hans kamrater. Några av dem kom aldrig hem igen.
Väl hemma igen fortsatte Lennart sitt arbete i Perstorp men blev efter några månader förflyttad till Stockholm, där han tog över ansvaret för försäljningen av kemiprodukter i mellersta och norra Sverige samt Finland. Efter ett mellanspel på 16 år i ett annat företag i Stockholm återvände han till Skåne och Perstorp AB. Den del av företaget som Lennart ansvarade för satsade senare internationellt, i bland annat Polen, Portugal och Tyskland.

Flyttade till Kina
År 1995 kom den stora utmaningen; en etablering av verksamheten i Kina. Två år senare, 56 år gammal, gick Lennart till chefen och sa: ”Jag vill flytta till Kina.” Och så blev det. Under åren 1997-2006 levde och verkade han, i Shanghai och i Peking. Först som anställd och senare som konsult.
─ Det var en helt annan värld och jag trivdes riktigt bra. Och hade det inte varit för en liten stroke, som jag drabbades av, hade jag säkert varit kvar där ännu.
Lennart klarade sig trots allt lindrigt undan – återigen hade han turen på sin sida. Men han valde ändå att flytta hem till Sverige och Ängelholm.

Slopa sjuklöneansvaret
Som förbundssekreterare är det framförallt två frågor som engagerat Lennart Erlandsson, borttagandet av sjuklöneansvaret för småföretagen och införandet av ett fungerande arbetsplatsförlagt lärlingssystem. Om detta har han författat många vassa debattartiklar i såväl lokal- som rikspress.
─ När det gäller sjuklöneansvaret har vi fått ett enormt genomslag. En majoritet i Riksdagen vill minska sjuklöneansvaret, men alla vill inte slopa båda veckorna för småföretagen, trots att det inte skulle kosta mer än 1,4 miljarder. Sätter man det i relation till dagens arbetsgivaravgifter på 426 miljarder, är det lätt att se hur relativt lite pengar det handlar om.
Lennart är optimistisk och tror att det kommer att bli både enklare och mer lönsamt att driva småföretag i Sverige.
─ Vi får mer och mer respons för våra frågor. Men det räcker inte att politikerna säger att de förstår att till exempel sjuklöneansvar och regelkrångel försvårar och till och med hindrar företagen från att anställa och växa. Det krävs skarpa förslag och framförallt handling!

 Text: Maria Boborg-Trané

Namn: Lennart Erlandsson
Bor: Ängelholm i Skåne
Fritidsintresse: God mat och dryck
Måtto: Life is beautiful
Sagt om Lennart: Nyfiken, noggrann, prestigelös.

 

 

 

Bildtext till stora bilden:

Förbundssekreterare Lennart Erlandsson är debattören som sticker ut och vågar säga som det är. Foto: Maria Boborg-Trané

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen