Maria Boborg-Trané

Maria-Boborg-Trané_ny

Maria Boborg Trané ser fram mot den dagen när småföretagare har lika bra socialt skyddsnät som anställda

Maria Boborg-Trané skriver skarpa debattinlägg eller artiklar när hon inte åker land och rike kring för att uppvakta politiker och delta på mässor och andra events.
– Efter 60 har jag mer att göra än någonsin. Så det där med åldersdiskriminering på arbetsmarknaden har jag inte märkt av, säger hon.

Varför brinner du för frågor som berör det sociala skyddsnätet?
– Eftersom jag själv varit småföretagare sedan 1995, vet jag hur verkligheten ser ut och hur otrygg den är. Ett av mina första uppdrag som egen var att informera om hur det sociala skyddsnätet förändras när man går från anställd till företagare. Jag föreläste på Starta eget-utbildningar i Trygghetsrådets regi. Många kände inte till hur det såg ut i realiteten, somliga blev avskräckta av otryggheten.
– Nu, som styrelseledamot i Småföretagarna, har jag möjlighet att påverka. Vi är ofta ute och pratar med politiker och informerar om hur det sociala skyddsnätet för företagare ser ut. Få politiker känner till hur det slår! Jag tror att ju fler som får reda på det, desto snabbare kan det komma förändringar.
Ofta far hon från Göteborg till Stockholm för att tala med politiker, oftast i riksdagshuset.

Inga rättighet, bara skyldigheter!

– Jag tänker inte ge mig, tänker fortsätta jobba med det här så länge jag orkar och det känns meningsfullt. Det är viktigt att vi småföretagarna syns och gör oss hörda. Den allmänna debatten utgår alltid från hur det ser ut i stora företag och hur anställda har det.
– Ta bara rehabiliteringsfrågan. Om man blir sjukskriven en längre tid, ska arbetsgivaren se till att man kommer tillbaka i arbete igen. Men vem ska rehabilitera en egen företagare som blir allvarligt sjuk? Jag har personlig erfarenhet av detta. När jag blev långvarigt sjuk 2005, frågade jag försäkringskassan om rehabilitering. ”Nej, vi har inget för dig som egen företagare…” var svaret jag fick!!
– Det bästa i uppdraget som styrelseledamot är att få träffa alla dessa engagerade, nyfikna och supertrevliga småföretagare. Lyssna på dom, berätta vad vi gör, informera om det sociala skyddsnätet. Ta bara det här med vikten av att välja en dag karens. Det är en försumbar kostnad men ger en mycket större trygghet.
Maria Boborg-Trané är född och uppvuxen i Mariannelund i Småland. Hon kom till Göteborg på 1970-talet och har jobbat som journalist sen 1980.
– Ett omväxlande och roligt yrkesliv, man kan göra så mycket med det skrivna ordet. En fin tid var när jag arbetade på Ö-posten i Öckerö kommun och gjorde allt från att skriva till att göra layout. Liksom de många personporträtt med både kända och okända profiler jag gjort. Jag slutar aldrig att förundras över att en annan människa vill berätta öppet och ärligt om sitt liv för mig. Det är ett förtroende att förvalta väl.<7p>

Maria Boborg-Trané återkommer ofta till vikten av att lyssna. Det gäller i möte med politiker likaväl som med småföretagare.

– Jag är en nyfiken person, tycker det är fantastiskt att få lära nya saker hela tiden. Jag frågar alltid vad personerna jag möter gör och vad dom vill göra, innan jag informerar om Småföretagarna.
Vanan att lyssna, snabbt sammanfatta och komma med följdfrågor är en tillgång i styrelsearbetet. Vad är det bästa med att vara småföretagare?
– Friheten! Vill jag ta ledigt mitt på dagen så gör jag det. Sen kan jag jobba på kvällen eller på helgen istället.
Vad är det sämsta?
– Otryggheten. Vi betalar till sjukförsäkringen som alla andra men vi har inte samma rättigheter som anställda. Det är både orättvist och diskriminerande att det sociala skyddsnätet är så uselt för oss.

Namn: Maria Boborg Trané
Bor: Pixbo utanför Göteborg
Intressen: Naturen, umgås med familjen, trädgården
Motto: Du kan göra precis vad du vill
Sagt om Maria Boborg-Trané: Positiv, kunnig, social

Text och foto: Eva Kihlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top