Siw Öberg

Foto på Siw Öberg
Foto: Jens Bäckström Eurobild Luleå

När politiker och tjänstemän hittar på dumheter som jag som småföretagare inte kan acceptera, reagerar jag omedelbart!
För tio år sedan såg Siv Öberg ett TV-sänt debattprogram med Småföretagarnas Riksförbund. Hon blev nyfiken, googlade, hittade hemsidan och upptäckte att det bara var män i styrelsen. Hon kontaktade förbundet och undrade om de var omoderna.
─ Jag fick snabbt svar att förbundet var nystartat, men så klart skulle det vara lika många män som kvinnor, säger Siv Öberg som snabbt blev invald i styrelsen.
─ I dag är vi en modern styrelse med engagerade människor.
Det är svårt att beskriva Siv Öbergs engagemang. Man måste nästan träffa henne, lyssna på henne när hon argumenterar och se hennes ansiktsuttryck och gester. Hela hon sjuder av engagemang. Några av hennes styrelsekollegor kallar henne för ”kärnkraftverket från Luleå”. Det är sannerligen mycket kraft i frisörföretagaren Siv Öberg.

Ogillar orättvisor
Siv fostrades i att vara hjälpsam och rättvis.
─ Jag har alltid velat sticka näsan i det mesta som jag tycker är orättvist. När jag blev företagare insåg jag dessutom hur många orättvisor som vi småföretagare utsätts för, och inte har det blivit så mycket bättre under mina år som företagare.
I Småföretagarna har vi sedan starten 2010 jobbat hårt för att få politikerna att ändra lagar och bestämmelser så att vi kan få ett bättre företagsklimat. Vi måste bland annat få ett enklare regelverk, tryggare socialt skyddsnät och sist men inte minst att få myndigheter och politiker att förstå vidden av den lavinartade id- och företagskapningen på nätet. Tänk om alla visste hur synliga våra personuppgifter är på nätet!

Ifrågasättande och nyfikna
Siv Öberg har varit småföretagare inom frisörbranschen i över 30 år och är en känd profil i Luleå. Hon driver Studio Zacks, en arbetsplats som har gett henne mycket glädje genom åren. ─ Jag har fantastiska kunder som jag pratar och diskuterar med och naturligtvis handlar det mycket om vad som sker i samhället och vilka förbättringar som kan göras. Hon fortsätter:
─ När politiker och tjänstemän hittar på dumheter som jag som småföretagare inte kan acceptera ställer jag dem mot väggen. Ifrågasätter och förväntar mig svar. Jag och mina kollegor i Småföretagarna är nyfikna och ”grävande” människor och vi ger oss inte så lätt, även om det blåser.

Glömmer vem som anställer
Siv tycker att responsen från politikerna kunde vara bättre. Hon säger att politikerna ofta inte har en aning om hur det är att vara småföretagare. De utgår från att alla är anställda men glömmer vem som anställer. När det gäller förståelsen från beslutsfattarna, som ofta är tjänstemän på våra myndigheter, tycker hon att den har ökat något.
─ Mycket beroende på att Småföretagarnas Riksförbund öppnar dörrar till samarbete. Det är så vi kan påverka.

Samhällets hjältar
Siv Öberg lägger inte bara kraft och energi på arbetet i Småföretagarnas Riksförbund. Hon är sedan två år tillbaka engagerad i ”Situation Education”, ett skolprojekt som hon skapade efter en semesterresa till Gambia.
─ Hittills har vi byggt två skolor med plats för 200 barn. Det ger hopp om en ljus framtid.
Siv Öberg kommer alltid att kämpa för småföretagen i Sverige.
─ Jag önskar att politikerna såg oss som samhällets hjältar; att de granskade det ansvar de axlar oss med och bland annat lättade på regelbördan och gav oss tryggare socialt skyddsnät. Då skulle fler våga leva sin dröm!

 Maria Boborg-Trané

 

Namn: Siv Öberg
Bor: Luleå
Intressen: Bygger skolor i Gambia, målar tavlor, kämpar mot orättvisor och bluffare, naturupplevelser.
Motto: Ingenting är omöjligt, mirakel tar bara lite längre tid.
Sagt om Siv Öberg: Generös, engagegerad, envis

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top