Wiggo Lindgren

Wiggo Lindgren Styrelseledamot

Till minne av Wiggo Lindgren, avliden 2018

Wiggo Lindgren lärde sig redan i unga år hur villkoren och verkligheten såg ut för den lilla företagaren. Den kunskapen och erfarenheten är en tillgång, både i den egna advokatfirman och som vice ordförande i Småföretagarnas Riksförbund.

Wiggo Lindgren växte upp i en småföretagarfamilj i Örebro. Föräldrarna drev Lindgrens damkonfektion och blev så framgångsrika att de blev erbjudna att ta över flera butiker i modekedjan MQ, som var i början på sin utvecklingsfas. Paret Lindgren tackade nej; de tyckte att det var bra som det var. Men, man kan ju alltid fundera på hur det hade gått om de hade accepterat budet. Det hade varit ganska naturligt att Wiggo, uppvuxen i en entreprenörsfamilj, gått i föräldrarnas fotspår. Han hade en bra blick för småföretagandets villkor och var väl förtrogen med branschen. Redan som ung studerande fick han följa med på modemässor till Köpenhamn, London och Paris.
─ Det var naturligtvis en upplevelse att se alla modellerna på catwalken. Men jag var ändå inte tillräckligt intresserad av modebranschen för att gå in i familjeföretaget.

Valde juridiken
Wiggo valde juridiken. Hans karriär började med tre år vid Norrköpings tingsrätt. Därefter arbetade han under drygt 20 år som advokat på olika byråer och som bank- och bolagsjurist inom Stadshypotekskoncernen, innan han 1995 startade Advokatfirman Wiggo Lindgren AB i Stockholm. Företaget arbetar i huvudsak med allmän affärsjuridik med fastighetsrättslig anknytning och med rådgivning till uppfinnare, entreprenörer och småföretagare.

Noggranna och envisa
Wiggo Lindgren ingår i Småföretagarnas ”Rådgivningspanel”, en gratistjänst för alla medlemmar i förbundet. Tre gånger om året, cirka 20-30 minuter per gång, kan man som medlem ringa Wiggo och hans kollegor.
─ Det är både roligt och stimulerande, säger Wiggo Lindgren och tilläger att många återkommer, vilket är bevis på att den här typen av tjänst behövs. Vår viktigaste tillgång är noggrannhet och att vi inte ger upp så lätt. Vi i panelen kan faktiskt vara ganska envisa.

Skaffa goda rådgivare
Som företagare är det A och O att ha goda rådgivare.
─ Jag kan inte nog betona hur viktigt det är att ha en rådgivare innan ett avtal skrivs under och inte efter. Tyvärr gör många fel här.
Det är betydligt krångligare att driva företag idag jämfört med när Wiggos föräldrar drev sin verksamhet. Konkurrensen är hårdare, byråkratin har ökat och reglerna har blivit allt krångligare, bland annat när det gäller skatter.
En sak som däremot inte har förändrats under alla år är attityden till företagare. ─ Avundsjukan och attityden att ”företagare har det så bra” finns tyvärr fortfarande kvar. Jag tror att det i mångt och mycket beror på okunskap om vad det innebär att driva företag. Vi, i Småföretagarnas Riksförbund, jobbar kontinuerligt för en attitydförändring. Vi debatterar i media, informerar och diskuterar med politiker och beslutsfattare. Vi berättar hur det är att vara småföretagare och vad som krävs för att det ska bli både enklare och mer lönsamt att driva företag i Sverige, och vi får allt mer gehör för våra frågor. Men vi är långt ifrån nöjda!

Text: Maria Boborg-Trané

 

Namn: Wiggo Lindgren
Intressen: Musik (spelar piano), livsåskådning, litteratur, natur
Motto: Tänk efter och lev enkelt
Sagt om Wiggo: Noggrann, kunnig, förtroendeingivande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top