Leif Svensson – Hedersordförande

Ordförande Leif SvenssonLeif Svenssons stora engagemang för småföretagarfrågor går inte att ta miste på. Och han tvekar inte att sticka ut hakan.  ─ Vi som jobbar i förbundet brinner verkligen för att förbättra och förenkla för småföretagen.  Vi vågar säga ifrån i alla lägen och målet är att skapa ett småföretagarklimat i världsklass.

Leif Svensson, f.d. ordförande i Småföretagarnas Riksförbund, menar allvar. Han förstår inte varför politiker och beslutsfattare inte gör mer för att underlätta för småföretagen.
─ Tyvärr har det inte hänt något, när det gäller att förenkla reglerna. När en regel tas bort ersätts den genast med en ny.

En av de viktigaste frågorna just nu är att få bort sjuklöneansvaret. Av totalt 4 000 småföretagare svarade 45 procent att de skulle anställa om sjuklöneansvaret slopades.
─ Teoretiskt skulle det ge 400 000 nya jobb, säger Leif Svensson. Att slopa sjuklöneansvaret för företag med färre än 10 anställda är den klart billigaste och enklaste åtgärden, för att få företagen att anställa. Undersökningarna när det gäller en halvering av arbetsgivaravgiften är lika entydiga. Politikerna komplicerar det hela och ser inte de enkla lösningarna.

Brinnande engagemang
Hans brinnande engagemang för arbetsmarknads- och företagarfrågor startade tidigt i livet. Redan som 14-åring började han som billackeringslärling, ett jobb som han återvände till efter en tid i FN:s tjänst. Han fick senare anställning i Backåkra kommun, med uppdrag att bygga upp kommunens ungdomsverksamhet. Gick vidare och blev regionchef för Riksförbundet Bingo AB och blev senare husförsäljare för Götenehus. Var för övrigt Götenehus bästa säljare under åtta år. Det var under den här perioden som Leif Svensson bestämde sig för att bli sin egen. Han utbildade sig till Fastighetsmäklare och byggde upp en blomstrande verksamhet.
Men över en natt slogs allt i spillror.
─ Regeringen Bildt devalverade och jag förlorade 9 miljoner. Konkursen var ett faktum.  Leif Svensson var snart på banan igen. Den här gången gav han sig in i tidningsbranschen. När han 2003 sålde tidningarna till Danska Politiken hade han sju anställda.

 Raka och tydliga
Samtidigt som Leif Svensson drev företag engagerade han sig i Företagarförbundet och var dess ordförande under åren 1999-2005. Efter tre år hade antalet medlemmar stigit från 745 till 17 000. Och när Leif Svensson slutade 2005 hade förbundet 25 000 medlemmar. Nu var det läge att plocka ut pensionen och ta det lite lugnt.  Men livet som pensionär blev tråkigt. Leif Svensson tog över ordförandeklubban i Sveriges Pensionärers Intresseparti (SPI) i Höganäs, för att senare bli vice ordförande på riksnivå och senare tillförordnad ordförande under hela valåret 2010.

I februari 2010 gick startskottet för Småföretagarnas Riksförbund. Tillsammans med ett gäng duktiga medarbetare växte förbundet och idag, drygt tre år senare, är nästan 21 000 småföretagare medlemmar. ─ Helt fantastiskt! Vi har etablerat oss som en rak och tydlig organisation som politikerna lyssnar på.

Hur ser då Leif Svenssons småföretagarklimat i världsklass ut? Svaret kommer snabbt:
─ När du kan driva ditt företag utan att myndigheterna försämrar förutsättningarna för dig. När du har en god lönsamhet utan att behöva jobba 140 procent och när du har ett lika tryggt socialt skyddsnät som anställda. Och så tillägger han:

─ När det här är uppfyllt – då slutar jag!

 

Maria Boborg-Trané

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top