Mattias Andersson, Näringspolitisk samordnare

Hänt i vecka 5!

I förra veckan fanns det inte utrymme att komma ut med ett veckobrev då vi hade ett fullmatat styrelsemöte i dagarna tre. Vi hade många spännande diskussioner som förhoppningsvis leder till att Småföretagarnas Riksförbund kommer att bli ännu vassare på att synas och höras på den politiska arenan. Denna vår kommer vi verkligen att behövas för att förhindra entreprenörsskatt, kilometerskatt och vinstbegränsningar i välfärdsföretag.

De frågor som vi får in från medlemmar handlar just om dessa skatter. I veckan som gick presenterade utredarna för betänkandet om ”kilometerskatt” ett preliminärt skatteförslag på mellan 10-12 kr per mil och man kan då anta att detta förslag även blir huvudförslaget i betänkandet som ska presenteras nu i slutet av februari. De tidigare siffrorna på mellan 22 – 24 kr/mil var baserat på antagande från tidigare rapporter och har använts av oppositionen för att exemplifiera effekterna av denna skatt.

Problemet med detta är att då så många har rasat över 22 kr förslaget så kan det nu upplevas som en rejäl rabatt att förslaget ligger på 10 – 12 kr och därmed bli accepterat.

Jag vill poängtera att det trots allt ligger ett skarpt förslag om en skatt på avstånd, vilket vi har gott om i vårt avlånga land. Vi är ett starkt handelsberoende land och kommer att känna av denna kilometerskatt rejält i plånboken. En kilometerskatt kommer att driva på koncentrationen av produktion och människor till landets tre storstadsområden och göra produktionsresurser som till exempel skog och livsmedel väldigt dyra. Självklart ger det väldigt allvarliga konsekvenser för svensk industris konkurrenskraft men också öka kostnaderna för småföretag runt om i landet.

Småföretagarnas Riksförbund jobbar aktivt för att se till så att detta förslag inte hamnar i regeringens budgetproposition 2018.

Vår vice ordförande Anne Abraham Marbrandt deltog på ett seminarium i riksdagen tillsammans med Nima Sanandaji där Småföretagarnas Riksförbund förhandspresenterade slutsatserna från en rapport som vi kommer att släppa under våren. Där diskuterades den ekonomiska utvecklingen i Sverige som idag är fokuserad till ett fåtal tätorter. Samtidigt står ett litet antal internationella företag för en betydande del av vår export. Detta innebär, bland annat, att svensk ekonomi är onödigt sårbar. För att åstadkomma en bättre balans behöver Sverige fler tillväxtföretag, som skapar arbetstillfällen och exportmöjligheter runtom i hela landet. Vi livesände seminariet på vår FB-sida, där det går att ta del av evenemanget,

Vi fortsätter även med vårt remissvar angående 3:12 reglerna och kommer inom kort att redovisa vårt remissvar.

Småföretagarnas Riksförbund har under lång tid uppmärksammat problemet med bluffakturor. Hittills har det varit väldigt svårt att få stopp på fakturaskojare. Men i veckan presenterade regeringen en helt ny brottsrubricering för bluffakturor och beslöt skärpa straffet avsevärt. Till skillnad från idag ska det alltså bli kriminellt att alls skicka ut fakturan. Därmed ska polisen slippa krångliga utredningar. Dessutom skärper man maxstraffet från två år till sex års fängelse. Den nya lagen planeras träda i kraft 1 juli.

Småföretagarnas Riksförbund kommer i helgen att ha en monter på Centerpartiets kommundagar där vi kommer att ha många samtal med politiker kring småföretagarnas villkor.

Det är alltid roligt med beröm och jag vill föra vidare följande mejl från en nöjd medlem som jag anser rör oss alla:

Hej Mattias Andersson!
Jag är sjukgymnast och är med i småföretagarnas riksförbund. Jag tycker att ni är jättebra. Det märks att ni verkligen är på företagarens sida. Trots att jag ej har använt edra tjänster, känner jag mig trygg med er.

Tack för ert utmärkta arbete.!

Följande artiklar och pressmeddelande har vi publicerat dessa veckor.

Till Statsminister Stefan Löfven inför Sverigeturnén v 6

Inga ”Skräpytor” – bara avsaknad av offensiv företagarpolitik

Hög tid att höja gränsvärdena för revision

Äntligen förenklingsförslag för företagande

 

Remiss av förslaget till föreskrifter om nematoder, insekter och spindeldjur (NIS) som bekämpningsmedel

Med anledning av beslutande av förordningen (2016:402) om nematoder, insekter och spindeldjur som bekämpningsmedel har Naturvårdsverket tagit fram förslag till föreskrifter om nematoder, insekter och spindeldjur (NIS) som bekämpningsmedel. Förslaget innefattar föreskrifter angående dokumentationskrav vid prövning av NIS samt underrättelseskyldighet om skadliga effekter.

Avslutningsvis måste jag med stolthet uppmärksamma det faktum att Småföretagarnas Riksförbund vann Mynewsdesk pris 2016 som årets pressrum i kategorin finans & tjänstesektorn.

Mattias Andersson
Näringspolitisk samordnare
Småföretagarnas riksförbund

Epost: mattias.andersson@smaforetagarna.eu

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen