Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Från flykting till framgångsrik företagare

I detta poddavsnitt får vi ta del av Hisen Mezius inspirerande resa, en företagare vars historia är fylld av mod, beslutsamhet och framgång. Från att ha varit flykting till att bli en framstående affärsman, har Hisen visat att envishet och passion kan leda till fantastiska möjligheter. Vi får följa med på hans resa från uppstart till att Balkanboden nu rankas bland Sveriges mest lönsamma butiker.

Hisens resa började när han kom till Sverige som flykting från det sönderbombade Pristina i Kosovo år 1989. Efter en tuff och farofylld resa hamnade han och hans fru Hafize Meziu i västra Värmland. Trots att Hisen hade en bakgrund som geolog var det svårt att fortsätta med sitt yrke i det nya landet. Istället började han som lokalvårdare, men hans entreprenörsanda och vilja att göra något mer växte inom honom.

Hisen och Hafize insåg snart att det fanns en möjlighet att erbjuda mat från deras hemland till andra som saknade dessa rätter. De öppnade en liten butik vid namn Balkanboden i Charlottenberg, där de erbjöd mat från olika länder i Balkan. Trots att de bara hade några få hyllor i början, växte affären gradvis tack vare deras dedikation och nätverkande.

Hisen berättar hur hans tidigare erfarenhet som tolk gav honom möjlighet att skapa viktiga kontakter och förståelse för det svenska samhället. Dessa kontakter hjälpte honom att navigera genom det byråkratiska landskapet och bilda sitt eget företag. Han lärde sig snabbt affärsaspekterna genom att börja importera och sälja olja, vilket gradvis ledde till en utvidgning av sortimentet med presentartiklar och mattor.

Hisens resa var inte utan hinder och svårigheter. Att vara flykting och nyföretagare innebar att han behövde bemästra nya färdigheter och hantera osäkerheten som följer med att driva en egen verksamhet. Men med sin uthållighet och stöd från olika institutioner lyckades han övervinna hindren och skapa en framgångsrik verksamhet.

Balkanboden, en framgångssaga idag. Efter mer än 30 år, har Balkanboden vuxit till en imponerande stormarknad med över 3000 kvadratmeter och en årlig omsättning på omkring 100 miljoner kronor. Hisen Meziu, från att ha varit lokalvårdare, är nu stormarknadsdirektör för en framgångsrik verksamhet. Balkanboden har också erkänts som en av Sveriges mest lönsamma butiker och har varit en viktig del av samhället genom att erbjuda en smak av hemma för människor från olika bakgrunder.

Hisen Mezius berättelse är en inspirerande påminnelse om att envishet, mod och anpassningsförmåga kan leda till fantastiska framgångar. Från att ha överlevt som flykting till att bygga upp en blomstrande verksamhet har Hisen visat att det är möjligt att förvandla sina drömmar till verklighet. Balkanbodens framgång är ett exempel på hur kultur och entreprenörskap kan sammanflöda och skapa möjligheter för både affärsverksamhet och samhällelig integration. Hisens resa är en påminnelse om att aldrig ge upp och att tro på sin egen förmåga att skapa förändring.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen