Försäkringssystemet diskriminerar småföretagare

Företagare som är sjuka kan inte vara borta från arbetet under en längre tid, eller överhuvudtaget, då det kan innebära en ekonomisk kris.

– Är jag borta har jag ingen inkomst, och måste dessutom betala både min egen och mina anställdas sjuklön. De marginalerna finns helt enkelt inte, säger Siv Öberg, egenföretagare och styrelseledamot i Småföretagarnas Riksförbund.

När Siv Öberg inledde sin karriär som småföretagare i början på 80-talet var det friheten som lockade. Hon har arbetat som frisör nästan hela sitt vuxna liv och drivit egen salong sedan 37 år tillbaka. När hon klev in i branschen var det lätt att vara egenföretagare, reglerna då såg helt annorlunda ut och man hade samma sociala skydd som en anställd. Sedan dess har mycket förändrats och Siv beskriver egenföretagandet idag som en kamp snarare än ett sätt att förverkliga en dröm. Förutom alla krångliga regelverk småföretagare ska förhålla sig till är det nuvarande försäkringssystemet anpassat för anställda. Blir du till exempel sjuk kan du i många fall inte vara borta från jobbet en längre tid eller överhuvudtaget, eftersom du riskerar att tappa värdefulla kunder och, i värsta fall, gå med förlust.

– Det är fullständigt vansinnigt att jag måste betala min egen sjuklön. Det finns stora hål i det nuvarande försäkringssystemet och det är inte byggt för småföretagare alls. Blir du sjuk kan du inte bara gå hem och kurera dig, det kan leda till att du inte ens kan betala hyran. Systemet är anpassat för anställda eller stora företag. Idag måste du som egen göra otroligt mycket själv och hela tiden säkerställa att det finns sparat kapital ifall olyckan är framme eller om du blir sjuk, säger Siv Öberg.

Inför en konstruktiv reform

Siv Öberg har under sina år som egenföretagare aldrig varit sjukskriven. Hon har tagit ut någon sjukdag här och där, men har då förlorat viktiga timmar i salongen och tvingats jobba dubbelt så hårt för att ersätta de minskade intäkterna. Vid ett tillfälle blev alla hennes tre anställda sjuka samtidigt vilket innebar både förlorad inkomst och betalning av tre sjuklöner. För en liten verksamhet kan det innebära en ekonomisk katastrof. Siv är styrelseledamot i Småföretagarnas Riksförbund och har alltid brunnit för de frågor som förbundet driver. Förbundet vill bland annat införa en konstruktiv reform som ska ge företagare valet att finansiera sina egna försäkringslösningar genom en frivillig möjlighet att stå utanför till exempel sjukförsäkringen. Företagare skulle få möjlighet att göra en ”opt-out” från systemet, vilket skulle innebära att företagens egenavgift och det ekonomiska utrymmet istället skulle kunna användas till att teckna en individuellt utformad försäkringslösning.

– Det finns otroligt mycket att göra. Idag går det knappt att vara företagare utan att bryta mot reglerna i något avseende. Följer du en lag så bryter du mot en annan. Som småföretagare ska du inte bara hålla dig frisk, du måste dessutom vara din egen jurist och revisor. Du kan idag inte bara starta för att förverkliga din entreprenörsdröm, du måste kunna väldigt mycket innan du ens kan börja, säger Siv Öberg.

Trygga småföretagare

Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund får du tillgång till en rad försäkringslösningar som är anpassade till dig som småföretagare. Du har bland annat tillgång till ett Trygghetspaket, Företagsförsäkring, Tjänstepension och Inkomstförsäkring. Läs mer här och se till att du är rätt försäkrad – både privat och i företaget.

PRESSKONTAKTER

Sten Lindgren

Förbundssekreterare
Förbundsrelaterade frågor
sten.lindgren@smaforetagarna.se
0704953723

Erik Sjölander

Näringspolitisk talesperson
Politiska frågor
erik.sjolander@smaforetagarna.se
0706282110

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top

HÄR HITTAR DU ALL INFORMATION OM DELTAGANDET TILL FÖRBUNDSSTÄMMAN 2021

– Du som är anmäld till stämman behöver ta del av denna information –