Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Åkerierna går en orättvis match med dåliga domare

Småföretagarnas Riksförbund uppmärksammade för snart tre år sedan åkeribranschens bekymmer och besvärligheter och påpekade det i ett antal artiklar och på vår hemsida. Vi har sedan dess flera gånger återvänt till ämnet eftersom ingen förändring eller rättelse har kunnat skönjas. Med alla de artiklar som skrivits och med alla de uppvaktningar som branschen gjort mot ministrar, mot regering och riksdagsledamöter skulle man kanske inte tro att det, om möjligt, är än värre i dag.

 

Säga vad man vill om TV programmet Uppdrag granskning men de har åtminstone en förmåga att röra om i grytan och konkretisera missförhållanden. Programmet häromkvällen om åkarnas förhållanden i Sverige har förhoppningsvis väckt vissa sovande politiker och makthavare.

 

Småföretagarna har tidigare skrivit om polisens ovilja att ta tag i problemen med olaglig utländsk trafik på de svenska vägarna. Det har antytts att många poliser inte ens stoppar och kontrollerar dessa fordon eftersom det är besvärligt att kommunicera på annat språk. Dessutom tror de sig veta att en eventuell anmälan i de allra flesta fall inte leder till åtal utan läggs ned av åklagarna (rubriceras som uppklarade i statistiken) eftersom straffvärdet anses vara lågt och fallen därmed är ointressanta att driva. En omskriven polisinspektör i Västra Götaland rapporterat över 60 ärenden till åklagare men samtliga lades ned. Vad hjälper det då att kämpa vidare?

 

Sveriges Åkeriföretag med ca 8 000 medlemmar har kämpat väl genom åren och vi inom Småföretagarna har försökt att hjälpa till då och då. Bland våra långt över 20 000 medlemmar finns det en hel del åkerier men vi måste arbeta något bredare än den aktuella branschorganisationen. Vi har naturligtvis inte den detaljkunskap som Sveriges Åkeriföretag har men vill här markera vårt stöd.

 

Vi hoppas nu att ansvariga ministrar med såväl justitieministern som infrastrukturministern i spetsen ser till att det blir en snabb ändring i förhållanden på våra vägar så att den svenska åkerinäringen kan leva på sina uppdrag. Dessutom vore det bra om de speditörer och transportköpare som tjänar på eländet kunde hängas ut ordentligt och fås att ta rättning.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen