Alliansens ambitioner spricker mer och mer

Alltsedan valet 2006 har olika företrädare för Alliansregeringen eller partierna bakom talat om att i Sverige skapa ett företagsklimat i världsklass. Redan i den Regeringsförklaring som då framlades sades att ”Svenska småföretagare är nyckeln till att klara välfärden framöver” Företagare i Sverige skulle få bättre villkor att växa och utveckla sina verksamheter. Lägre skatter och avgifter, mindre krångel och mycket annat skulle sätta fart på motorn i Svensk ekonomi. Småföretagarna.

Efterhand som åren sedan dess har gått har politikerna i olika sammanhang följt upp detta med nya ”löften” om att förbättra för småföretagarna men ganska lite har blivit gjort. Jobbskatteavdragen har stulit allt finansiellt utrymme för att sänka arbetsgivaravgifterna, ta bort sjuklöneansvaret eller på annat sätt ge småföretagen motivation och möjlighet att expandera. Tvärtom så visar det sig i olika mätningar och enkäter att de är rädda för att nyanställa vilket ger en bestående arbetslöshet och sämre ekonomi för Sverige.

Småföretagarnas Riksförbund har idogt under senare år påtalat bristen på förbättringar för sina medlemmar, i enlighet med givna löften, men responsen har varit klen. Somliga har i stället för att ta en dialog utmålat oss som för kritiska och besvärliga.

Nyligen har världsbankens ranking av villkoren för det privata näringslivet med tonvikt på småföretagare släppts. Man jämför villkoren i 183 länder och efter alla utfästelser enligt ovan skulle man kunna tro att Sverige skulle kliva uppåt i tabellen. Kanske inte bäst i världen men förhoppningsvis topp 10 som förra året.

Det visar sig i stället att Sverige dalar på listan och faller till plats 14 med alla nordiska länder före sig. Både Danmark, Norge, Island och Finland är bättre. Av de områden som mäts försämrades Sveriges placering i nio av tio. Bara ett blev oförändrat (23:e plats). Så blev det med det utmålade företagsklimatet i världsklass. I Sverige pratas det mycket men lite sker medan det händer betydligt fortare på andra håll. Facit har kommit och de ansvariga borde vakna till.

Leif Svensson
Förbundsordförande
leif.svensson@smaforetagarna.eu
www.smaforetagarna.se

Småföretagarnas Riksförbund
Storgatan 64
263 31  HÖGANÄS
Växel: 042 – 34 28 50

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen