Annie Lööf: ”Fler jobb på rätt sätt”

När Annie Lööf i veckan höll presskonferens i Almedalen lyckades hon med konststycket att pricka in nästan alla de frågor vi i Småföretagarna driver för att få till ett företagsklimat i Sverige och som kan locka de små företagen att investera, växa och anställa fler medarbetare. Hon fick också beröm av oss i en artikel vi släppte samma dag.

I söndagens tal tog hon dels bredare grepp och dels lite smalare beroende på var man som åhörare står i åsiktsvimlet.
Med bredare grepp menar vi de övergripande åsikter som måste ligga till grund för ett ökat och växande företagande.
Med smalare men ändå stora frågor menar vi exempelvis utspel om en internationell kommission för minskad och riktig antibiotikaanvändning. Penicillin från läkaren och inte från kött på grillen.

Det stora och bredare greppet när det gäller företagande var hennes bestämda uttalande att det är skillnad på sysselsättning och arbete. Hon talade om riktiga jobb som gör att människor kan försörja sig på sitt eget arbete och inte genom bidrag.
”Riktiga jobb kommer inte från himlen” var hennes beskrivning av detta. Orden från himlen kan man i detta fall tyda som från politikerna. De skapar inga jobb men kan förbättra förutsättningarna för, framförallt småföretagarna, att skapa sådana. Hon slog fast att det är företagen som skapar jobb och betonade vikten av de små företagarna som sliter varje dag och inte haft sin mobil nedkopplad på åratal för att inte missa en viktig kontakt.

Det råder naturligtvis delade meningar om vad den sittande regeringen har gjort eller inte gjort för småföretagen under sina 8 år vid makten. Självfallet anser de att de gjort väldigt mycket medan vi, närmast berörda, tycker att de borde ha gjort mycket mer. Alliansen har i dessa frågor blivit något av en urvattnad kopia av de ambitioner de gick till val på 2006. Den största floppen är nog löften om minskat regelkrångel där bland andra Näringslivets Regelnämnd påvisat att det inte är någon större skillnad i förutsättningarna då och nu.

Denna sista fråga var en av de två Annie Lööf framhöll som viktigast för att åstadkomma tillväxt och bättre företagsklimat. Hoppas att det verkligen blir så, oavsett hur en ny regering ser ut efter valet. Mer verkstad och mindre prat denna gång tack.

Den andra var sänkta kostnader för företagande. Hittills har det skett en del riktade åtgärder i den riktningen men vi skulle vilja se mer generella, branschövergripande åtgärder som till exempel borttagande av den allmänna löneavgiften som inte är något annat än en ren skatt på arbete. Börja även här med de små företagen eftersom det är där nästan alla nya jobb skapas.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen