Annie Lööf och Anders Borg

I en artikel nyligen i Dagens Industri skrev Näringsminister Annie Lööf och Finansminister Anders Borg om förenklade optioner för engagemang i företagande. Alldeles oavsett innehållet i artikeln gav den upphov till några tankar.

Är det så taktiskt riktigt för Annie Lööf att kroka arm med Anders Borg i den situation som hon och Centerpartiet befinner sig i inför valet i höst. I snart åtta år har de små Allianspartierna fått rätta sig efter Moderaternas dominans och nästan tynat bort i olika väljarbarometrar. Är det inte dags att ta ut en egen färdriktning och ordentligt visa att partiet är så småföretagsvänligt som de påskiner och inte slå på stora trumman för en liten åtgärd som är så marginell som den i artikeln. Småföretagarnas Riksförbund har i många artiklar och brev till Riksdagsledamöter visat på vad som de anser vara väsentliga åtgärder och reformer i sammanhanget. Kanske det är dags för bland andra Centern att tänka till och få småföretagarna med sig inför valet. Just nu verkar det nästan grönare (!) på andra sidan ån. Glöm inte att det finns över en halv miljon småföretagare i Sverige som inte är särskilt imponerade av vad som hittills har åstadkommits.

Anders Borg å sin sida behöver verkligen varenda liten pluspoäng bland småföretagarna. Att tillsätta en utredning om hur det skall bli enklare att engagera personer med nyckelkompetens i småföretagande genom olika typer av incitamentsprogram och kartlägga utformningen av skatteregler för optioner lär inte, enligt vår mening, ge stora pluspoäng.

Att de båda ministrarna i samma artikel talar om att bättre villkor för entreprenörskap är en grundläggande hörnsten för full sysselsättning är inte förvånande eftersom det är sant. När de talar om att Sverige ligger bra till internationellt vad gäller företagsklimat undrar vi vilken statistik de grundar detta på. Torde inte gälla småföretagande. De räknar upp ett antal åtgärder Regeringen har genomfört för att underlätta entreprenörskap de senaste åren. De visar på sänkt bolagsskatt, större lönsamhet att investera i forskning och utveckling, större lönsamhet för privatpersoner att investera i företagsamhet genom investeraravdrag och att regelkrånglet har minskat (vad de senast sagt om detta är att det skall bli bättre till år 2020).

Nu skall man alltså utreda incitamentsprogram för engagemang i företagande. Hur mycket av allt detta berör en liten företagare med en eller ett par anställda med svårighet att hålla näsan över vattenytan men med vilja att utveckla sitt företag? Berättigad fråga eller…..

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen