Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Arbetslöshetsförsäkringen – en fälla för företagare

Valet närmar sig med stormsteg och Sveriges småföretagare vill veta vad de olika partierna tänker göra för att öka tryggheten vid arbetslöshet. Det är inte juste att företag som tvingas avveckla efter två år ska få en så dålig ekonomi att de tvingas söka socialbidrag.

Varför struntar politikerna gång på gång i småföretagen när det gäller det sociala skyddsnätet? Nu senast handlar det om arbetslöshetsförsäkringen. Alla partier utom moderaterna vill höja ersättningstaket i försäkringen. Dessvärre kommer lång ifrån alla småföretagare kunna ta del av den här förbättringen. Höjd a-kassa för anställda ger inte per automatik höjd a-kassa för enmans- och småföretagare, eftersom regelverket för företagare är annorlunda än för anställda. Det måste väl ändå vara en grundförutsättning, i ett land som Sverige, att alla som jobbar behandlas lika i försäkringen?

Den som inte har koll på reglerna i arbetslöshetsförsäkringen kan råka riktigt illa ut. För en anställd baseras arbetslöshetsersättningen på lönen. Vid uppsägning får den tidigare anställde en hygglig ersättning. Samma regler gäller om du startar företag men tvingas lägga ner det inom två år från företagsstarten.
Om företaget däremot avvecklas efter två år från företagsstarten beräknas ersättningen från a-kassan på den totala nettointäkten/lönesumman, vilket kan innebära att ersättningen blir mycket låg. Det finns inte en enda företagare som lägger ner sin verksamhet i brådrasket. Man kämpar tills det helt enkelt inte går längre och får i många fall betala ett högt pris för det. Den som driver företag med dålig lönsamhet riskerar att få så låg ersättning från a-kassan att det inte går att försörja sig på den.

Miljöpartiet föreslår, som enda parti, att utöka antalet år till tre. Det är positivt att (MP) har satt sig in i problemet och vill göra förbättringar. Men tre år är inte tillräckligt. Vi arbetar dagligen med frågor som rör småföretagande. Vi lever i den verkligheten och vet, att även om man är medlem i en a-kassa är det med dagens regler ingen garanti för att man får en hygglig ersättning vid arbetslöshet.

Vi vill utöka de två åren, som idag gäller för att få behålla samma ersättningsnivå som man hade som anställd, till fem år. Det betyder att om företagen tvingas avveckla sitt företag inom fem år kommer arbetslöshetsersättningen att baseras på den lön personen hade som anställd. Den tryggheten är vi skyldiga att ge våra småföretagare, speciellt med tanke på att fyra av fem jobb skapas i småföretagen.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen