Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Budgeten missar småföretagarna

Samhällets tillväxtmotor, småföretagarna, får i stort sett ingenting som kan stimulera dem att expandera sina verksamheter, skriver Leif Svensson, ordförande för Småföretagarnas riksförbund.

Jobben är den viktigaste frågan i Sverige, enligt vår statsminister. Alliansregeringen ska satsa stora resurser på att skapa nya och fler jobb i landet. Närmare bestämt cirka 16 miljarder kronor.

Småföretagarnas riksförbund lyssnade spänt och väntade ivrigt på konkreta förslag som skulle ge våra medlemmar anledning till att ta nya tag och våga anställa fler medarbetare i sina verksamheter. Åtgärder som skulle göra det enklare, billigare och mindre riskabelt att låta företagen växa. Det blev emellertid absolut ingenting sådant. Inte ett enda ord om att det är i småföretagen tillväxtmöjligheterna finns och att är där, och endast där, som nya jobb skapas.

Det femte jobbskatteavdraget, högre brytpunkt för uttag av statlig skatt och sänkt skatt för pensionärer. Dessa tre saker skall skapa fler jobb i Sverige. Det är naturligtvis bra om Sveriges ekonomi är så god att skatteuttaget för medborgarna i allmänhet kan minskas så att köpkraften ökar men det ger inga omedelbara effekter på småföretagens expansionsvilja. Den gamla sanningen om att det är företagen som skapar de produktiva jobben och inte politikerna gäller alltjämt.

Rollfördelningen inom alliansen ligger fast. Moderaterna vill spendera de stora pengarna på populära allmänna skattesänkningar som med stor sannolikhet ger många röster i breda skikt i samhället. Pengar som, använda till jobbskapande åtgärder, snabbt skulle få hjulen att rulla fortare och stärka landets ekonomi. Småpartierna inom alliansen får kämpa med de små frågorna som hur företagsklimatet i Sverige kan förbättras och hur skolan kan förändras för att ge fler ungdomar en rimlig chans på arbetsmarknaden. I slutänden är det emellertid Reinfeldt och Borg som bestämmer och pengarna går dit de vill styra dem.

Snart kommer alliansens höstbudget presenteras och inför den måste de fyra partierna enas om hur pengarna skall fördelas. Kanske C, FP och KD får någon enstaka miljard eller några hundra miljoner att spendera på sina hjärtefrågor, men vi är tyvärr övertygade om att Moderaterna än en gång kör över de små och att den absoluta merparten av det tveksamma reformutrymmet kommer att läggas på de ovan uppräknade skattesänkningarna.

Samhällets tillväxtmotor, småföretagarna, får i stort sett ingenting som kan stimulera dem att expandera sina verksamheter. Moderaterna kommer än en gång visa att de är ett av riksdagens minst småföretagsvänliga partier och att bland annat våra synpunkter och förslag är särintressen som kan ignoreras.

Leif Svensson

förbundsordförande för Småföretagarnas riksförbund
 
 
Klicka gär för att läsa artikeln “Budgeten missar småföretagarna” på HD.se

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen