Den som väntar…

…..väntar aldrig för länge sägs det, men det är definitivt inte alltid sant. Regeringens vårproposition som släpps idag innehåller ingenting, såvitt vi vet nu, av det som Sveriges småföretagare väntat på sedan 2006. Sverige har ridit ut den senaste ekonomiska stormen med flaggan i topp, ekonomin går som tåget och det borde finnas, eller finns säkert, utrymme för rejäla satsningar på ökat företagande och bättre klimat för småföretagarna.

Småföretagarnas Riksförbund och dess medlemmar är så här långt synnerligen besvikna på framför allt moderaternas ovilja att inse vikten av småföretagande som framgångsfaktor för Sverige. Småpartierna i regeringen har visat ansatser till att förstå och vilja göra någonting men storebror lägger locket på. Det intressanta är emellertid att vi har, allt som oftast, kontakt med moderata riksdagsmän som visar mycket större sympati för småföretagarfrågor än vad partiledningen gör. De är dessutom ganska många. Det finns kanske hopp.

 

I den förhandsinformation som finns om vårpropositionen är det ett antal saker som Alliansen menar kan genomföras mer eller mindre omgående. Nästa jobbskatteavdrag kan komma redan vid årsskiftet åtföljt av skattesänkningar för pensionärerna (där har man lärt sig att lyssna på opinionen). Att sänka skatterna generellt är naturligtvis principiellt riktigt om man bedömer det som möjligt och under förutsättning att man inte måste göra avkall på den välfärd vi vant oss vid och har rätt att kräva. Småföretagaren får även han lägre skatt privat men får därigenom ingen extra eld i baken att satsa ytterligare på sin verksamhet. För det krävs det andra saker som vi ett otal gånger påpekat.

 

Lägre skatt för utländska experter som arbetar i Sverige är en anpassning till vad som är vanligt runt om i världen. Man kan kanske fråga sig var rättvisan ligger i att ha olika skatt för samma arbete beroende på var man är född. Emellertid är det inte någon stor fråga för småföretagarna. Avskaffa i stället värnskatten även för svenskar så kanske några småföretagare som gör bra ifrån sig också kan tjäna lite mer pengar.

 

Utökad avdragsrätt för forskning och utbildning kan väl också vara bra. Framför allt för storföretagen men de tycks ju ändå i stor omfattning ha flyttat även sådan verksamhet utomlands. Småföretagarna berörs troligen i mycket liten omfattning av detta.

 

Den enda som berör småföretagarna och som tycks ligga nära nu är en halvering av momsen i restaurangsektorn. Det kommer att kosta staten över 5 miljarder och blir en välkommen kassaförstärkning för landets krögare men vi är inte helt säkra på att det, som regeringen tror, kommer att innebära en massa nya jobb.  Risken är att det blir som i Frankrike. Inga sänkta priser och därmed ingen omsättningshöjning som kan generera fler jobb. En välbehövlig förstärkning av en usel lönsamhet i branschen är emellertid inte fel.

 

Det borde finnas massor med utrymme och förhoppningsvis också vilja att i budgeten till hösten komma med skarpa förslag som Sveriges småföretagare kan ta till sig och därmed verkligen våga börja expandera sina verksamheter. Reformer som tar bort de stora risker det i dag innebär att anställa mer folk. Vi väntar med spänning på om det kommer fram något positivt ur alla de utredningar som tillsatts och vad som den pågående idédebatten hos moderaterna inför partistämman i höst kan ge.

 

Till dess får vi kanske vänta på det goda.

 

 

För ytterligare information kontakta:
Leif Svensson
Förbundsordförande
E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu
Vxl; 042 – 34 28 50

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen