Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Företagares likviditetsbehov

I DI den 13 april skriver ministrarna Bolund och Damberg att gruppregistrering för moms skulle vara positivt för finansiering av småföretagen. Vårbudgeten 2015 innehåller sällsynt många dimridåer och missriktade förslag avseende finansiering av företagande.

Under 2012 stod företag med mindre än 50 anställda för nästan 43 % av näringslivets förädlingsvärde (enligt SCB). Det finns inga skäl att tro att denna andel skulle ha minskat sedan dess. Betydelsen av dessa miljarder från Sveriges småföretagare ska sättas i relation till några ynka miljoner för småföretagares kapitalbehov. Att justera regelverk efter verkligheten skulle vara effektivare än att slussa pengar via ALMI och banker.

Gruppregistrering av moms är en fråga som gynnar en del grupperingar av försäkringsbolag och banker som är uppdelat på olika enheter i koncern eller ”familj”. Det gäller t.ex. Länsförsäkringar och en del banker. Gruppregistrering av moms innebär att det fortfarande skulle vara lika villkor oberoende av hur verksamheter organiseras. Enkelhet är bra, men skapar ju ingen finansiering för småföretag. Banker kräver fortfarande säkerhet och borgen av småföretagare, ifall de ens tar emot för ett samtal. Herrarna Damberg och Bolund har tyvärr inte någon riktig verklighetsanknytning i sitt förslags effekter.

ALMI har hittills visat sig dåligt rustade att förstå nya affärsidéer och hur nya företag och branscher fungerar. Trots att ALMI redan tidigare haft ganska gott om pengar, så finns det få om ens någon undersökning som visat att ALMI ”gjort skillnad” för småföretag. Det finns många orsaker till detta, men det handlar bl.a. om rigida regler och bristande erfarenhet av företagande hos personalen. Det är således inte brist på pengar hos ALMI som begränsat deras tveksamma resultat till att hjälpa landets småföretagare.

Ifall regeringen verkligen vill göra något för att gynna Sveriges småföretagare, så att vi kan skapa tillväxt och arbetstillfällen, så är det dags att lyssna på oss som riskerat vår hushållsekonomi för att få möjlighet att driva företag. Anställda och trygga människor, forskare och politiker, har säkert goda intensioner. Frågan är om de har tillräcklig kunskap om företagande och dess verkliga villkor i dagens Sverige.

Småföretagarnas riksförbund hjälper gärna till med kunskaper från aktiva företagare vardag!

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen