När egenföretagarna i juli förra året fick minimum 7 karensdagar gick det fort men blev fel. Alliansen hade egen majoritet i Riksdagen och fick lätt igenom beslutet. Både företagare och den politiska oppositionen reagerade kraftigt mot den här förändringen och det dröjde inte länge förrän regeringen fick backa. Redan i november samma år gick man ut med ett pressmeddelande om att man skulle se över frågan igen. Nu utan egen majoritet i Riksdagen och man tvingades lyssna lite mer.
I det pressmeddelandet säger dåvarande Näringsministern Maud Olofsson: ”Då vi vet att många företagare har önskat större valfrihet tar vi nu ytterligare steg och ser över möjligheterna för företagare att kunna välja färre karensdagar än sju” Hon lärde sig fort eller kunde hon inte ha avvikande mening när beslutet togs i juli?
I dag, precis ett år sedan pressreleasen släpptes, verkar det som frågan tas upp ur malpåsen. Enligt Dagens Eko tycks nuvarande Näringsministerns statssekreterare ha läckt till två representanter i socialförsäkringsutskottet Gunvor G Ericson (mp) och Solveig Zander (c) om en ändring av antalet karensdagar för egenföretagarna. Ett förslag i frågan kommer snart och skall ut på remiss. Ändringen skall i så fall gälla från 1 januari 2013.
SFR tycker att detta är bra om än lite sent påkommet.
Man kan fråga sig två saker. Varför genomförde man en ändring som man så snart måste backa från. Det borde inte varit svårt att känna av vart vinden blåste. Eller också trodde man så sent som i juli förra året på en fortsatt majoritet i riksdagen även efter valet i september. Vad småföretagarna bl.a. representerat av SFR tyckte rådde det inget tvivel om vare sig då eller senare. Nästa fråga är varför det skall behöva gå två och ett halvt år innan man kan rätta till saken. Det borde inte vara så svårt att gå tillbaks till ett tidigare system. Utan långa förberedelser, utredningar och remisser. Solveig Zander säger att det är centerpartiet som inom regeringen varit drivande och beklagar att det tagit så lång tid. Det ”borde ha gått fortare”. Nu återstår att se vad detta kommer att kosta egenföretagarna i form av ökade egenavgifter.
SFR hoppas dessutom att det inte blir alltför krångligt. Företagarna behöver enkla och tydliga regler som inte förändras stup i kvarten. Låt därför företagare medverka och lyssna på vad de säger inför förändringar i trygghetssystem och regelverk så att det inte fordras korrigeringar och ”återställare”