Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Gör om och gör rätt!

Sjukförsäkringsminister Ulf Kristersson skriver i DN debatt om att sjukförsäkringssystemet ska ses över. Det är bra att de sämst ställda ska få en rimlig chans i systemet, men var finns översynen av reglerna för företagare?

Alltfler medlemmar i Småföretagarnas riksförbund med enskild firma beskriver sina problem med Försäkringskassans bedömning. Det allvarligaste problemet just nu är att man inte har rätt att vara sjukskriven annat än 0 eller 100 %. (För anställda finns även möjlighet att vara sjukskriven 25, 50 och 75 %.) Varför gäller inte samma regler för sjuka och skadade egenföretagare som för anställda?

 

Ett aktuellt exempel är en yrkesfiskare som opererat sin högra axel efter en arbetsskada på fiske­båten. Behandlande läkare anger att han bara ska jobba 75 % för att han ska orka de få åren han har kvar till pension. Försäkringskassan, som ju verkar ”förstå bättre”, lämnar besked om att han inte kan vara deltidssjukskriven. Som motiv för detta anger Försäkringskassan att ”de inte kan kontrollera att han inte jobbar heltid ändå”.

Försäkringskassans handläggare har avböjt att följa med vid fisket, trots att vår medlem både erbjudit och tiggt om detta. Hur ska han kunna få likabehandling då? Varför ställs inte något undersökningsansvar på Försäkringskassans handläggare?

I vart fall inte när det gäller egenföretagare! Vår fiskare har låga årsinkomster och förra årets lön ska fördelas på 365 arbets­dagar, vilket ger honom mycket låg sjukpenning. Det kan alltså inte vara av besparingsskäl som ordination från hans behandlares läkare inte ska följas.

 

Att sjukförsäkringssystemet haltar betänkligt verkar de flesta nuförtiden vara eniga om (möjligtvis någon enstaka politiker och byråkrat undantagen). Den allvarligaste kritiken har varit att de sämst ställda drabbas hårdast. Att även företagare drabbas genom ogenomtänkt handläggning av Försäkringskassan gynnar inte fler företagare i Sverige. För varje diskriminerande behandling av företagare kommer vi längre ifrån att Sverige skulle uppfattas som företagarvänligt.

 

Snälla politiker: Ge landets seriösa företagare ert stöd för att medverka till att Sverige blir en företagarvänlig nation, att även företagare får mänskliga rättigheter!

 

 

 

 

För ytterligare information kontakta:
Leif Svensson
Förbundsordförande
E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu
Telefon; 042 – 34 28 50

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen