Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hot om blockad

Målarettan på Gotland har hotat det lilla måleriföretaget Colorelit i Visby med blockad om man inte omgående tecknar ett kollektivavtal. Anders Johansson som är en av ägarna till företaget, uttrycker sig drastiskt om detta, och säger att han uppfattat facket så att man menar att de måste ”skriva under eller gå under”.

Småföretagarnas Riksförbund reagerar mycket starkt mot dessa ”stenålders-metoder”. Det är verkligen dags att förbjuda stridsåtgärder mot arbetsgivare med anställda som inte är med i facket.

 

 

Bakgrunden och fakta är följande. Från den 1 juni 2000 är det förbjudet för fackliga organisationer att vidta stridsåtgärder mot företag utan anställda, vilket enligt förbundet i och för sig borde vara en självklarhet. Avtalslagen innehåller dessutom bestämmelser för att komma tillrätta med lönevillkor som någon påtvingats eller övrigt är oskäliga. Det borde nu därför vara hög tid att även ta nästa steg och förbjuda stridsåtgärder mot arbetsgivare med anställda som inte är medlemmar i facket.

 

Den nu aktuella konflikten gäller att Colorelit inte vill införa ackord eftersom man menar att detta uppmuntrar till slarv, vilket spär på byggbranschens redan dåliga rykte. Anders Johansson menar att ett ackord går tvärt emot det sätt på vilket företaget vill arbeta eftersom man startade företaget med ambitionen att göra bra jobb. Facket har hotat med stridsåtgärder i början på februari 2011 om inte målerifriman ger med sig. De tre anställda är tillfrågade men ingen av dem vill ha något kollektivavtal.

 

Förbundets uppfattning är den att arbetstagare som av olika skäl valt att stå utanför facket ska slippa facklig inblandning. Det är hårresande av vissa fackförbund fortfarande driver stridsåtgärder mot företag med sådana anställda.

Facket har tydligen använt en hotfull ton under mötena med företaget som riskerar ökade kostnader och fler administrativa rutiner om avtal måste tecknas. Och varför ska man riskera en nedläggning av företaget bara för att facket hotar med kollektivavtal.

 

Förbundet har mycket liten förståelse för fackets argument, att man vill ha kollektivavtal till stånd, för att det kan vara svårt för seriösa företag att konkurrera med företag som kan minska sina kostnader, genom att stå utanför avtalet. Facket talar här uppenbarligen i egen sak eftersom det inte är någon hemlighet att kollektivavtalsanslutna företag betalar omkring 1-2 procent av lönesumman till fackförbundet. Dessa intäkter vill facket självklart inte avstå från.

 

Hur tror facket att man ska vinna nya medlemmar med sådana metoder. Inte gör man väl det genom att företrädas av fack och ombudsmän som är bakåtsträvare. Man borde istället finna andra tjänster för att göra facket populärt, så att oorganiserade finner anledning att bli medlemmar.

 

Förbundet vill att regeringen tillsammans med arbetsmarknadens parter omgående utreder denna fråga och inför ett förbud även mot denna typ av fackligt agerande. Förbundet kan inte acceptera några nya fall i form av salladsbaren i Göteborg

 

 

För ytterligare information kontakta:
Leif Svensson
Förbundsordförande
E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu
Telefon; 042 – 34 28 50

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen