Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Jobbpakten som sprack

När de stora elefanterna dansar. Regeringen bjöd upp till dans. Svenskt Näringsliv och LO tog på sig lackskorna eller kängorna och försökte hålla takten. Orkestern hann emellertid bara spela några strofer innan gänget kom i otakt. Regeringen har hittills hållit sig i hörnan på dansgolvet och bara sagt att när de andra bestämt sig för om det skall vara tango eller hambo skall de gå med i dansen.

 

Det stora utspelet från Regeringen i Almedalen förra sommaren om en satsning som skulle ge mängder av nya jobb till ungdomar har kallats ”jobbpakten”. Applåderna har varit många och det har till och med talats om en ”Almedalsanda”. De tre stora, enligt ovan, skulle komma överens om hur ett system skulle kunna fungera där ungdomar kunde jobba deltid med lägre lön och samtidigt fortsätta sin utbildning. Med andra ord ett slags lärlingssystem som visat sig fungera utmärkt på många andra håll. System som vi i Småföretagarna förordat länge.

 

Att en borgerlig regering satt sig ned och förhandlat med facket anses som historiskt och minner om Socialdemokraternas samtal med arbetsmarknadens parter i vad som kallats ”Saltsjöbadsanda”. Alla har under hösten som gått väntat med spänning på vad som komma skulle. Det har talats om 30 000 nya jobb och Regeringen fick Socialdemokraterna med på sina tankar. Häromdagen lät det mycket optimistiskt och en facklig företrädare angav den 1 februari som ett troligt datum för ett genombrott. I dag (29 januari) sprack det emellertid.

 

Svenskt Näringsliv var de som, enligt vad som i skrivande stund sagts, hoppade av. Lite konstigt eftersom vi småföretagare upplevt det som Regeringen brukar lyssna på de stora företagen (när de inte talat om deras särintressen) och vice versa. Man kan ju fundera över vilka som skulle anställa dessa 30 000 när hela bilden för närvarande visar på att de stora företagen inom Sv. Näringsliv varslar mängder av jobb, sparar sig till ökade vinster och kraftigt ökar aktieutdelningarna. Ordentligt sänkt bolagsskatt hjälper dem också till detta. Samtidigt utlokaliserar de verksamheter till låglöneländer.  Någon vilja att nyanställa i Sverige visas inte.

LO skulle i pakten godkänna att ungdomar fick jobba till lägre löner men har enligt uppgift lagt in ytterligare krav i förhandlingarna. Regeringen skulle betala handledarkostnader och/eller sänka arbetsgivaravgifterna för de berörda. Hur som helst lyckades inte de stora elefanterna få något flyt i dansen.

 

 

 

Alla samtal har hela tiden förts över huvudet på de som verkligen skulle kunna göra något åt den nuvarande situationen med hög arbetslöshet. Det absoluta flertalet av alla tillkommande jobb i Sverige under de senaste årtiondena har skapats av småföretagen och de vet vad som behövs för att få ned arbetslösheten och få hjulen att snurra. I stället för att som Regeringen locka sina danspartners med stora pengar om de går in i ”jobbpakten” kunde man som Småföretagarna envist hävdat nått stora liknande effekter genom att göra det enklare, billigare och mindre riskabelt att starta och driva småföretag. Bland annat genom att ta bort sjuklöneansvaret för dem och sänka arbetsgivaravgifterna. Att dessutom göra något åt det horribla regelkrånglet skulle ytterligare jämna vägen.

 

Gör något riktigt för att minska arbetslösheten. Satsa på småföretagen – motorn i Svensk ekonomi.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen